Slujitori mediatici ai Cuvântului Vieții

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat ostenitorilor Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, la sărbătoarea Sfintei Treimi, 04 iunie 2012:

Sărbătoarea Sfintei Treimi orientează viața Bisericii către modelul suprem de viață trăită în comuniune. Prin raportare la comuniunea cerească a Persoanelor Sfintei Treimi, primim lumină pentru a cultiva iubirea milostivă ca participare la durerile și la bucuriile semenilor noștri.

Nevoia de comunicare și comuniune existențială, pe care societatea secularizată de astăzi o resimte profund, arată cât de necesară este misiunea Bisericii, care ne învață că adevăratul sens al vieții este comuniunea de iubire sinceră și smerită cu Dumnezeu și oamenii, alimentată de rugăciune personală și comunitară.

Viața liturgică și frumusețile vieții duhovnicești ale Ortodoxiei pot deveni adesea lumini pentru opere de cultură și filantropie în comunitățile bisericești urbane și rurale, dar și în societate. În mod deosebit, instituțiile media ale Bisericii noastre ajută ca bucuriile spirituale dintr-o comunitate locală să fie transmise românilor în toată țara și în diaspora română. În acest sens, Centrul de Presă BASILICA este, pentru telespectatori, radioascultători și cititori, un prieten și o călăuză pe calea mântuirii, un izvor de pace și bucurie și, uneori, chiar un sprijin în lupta cu încercările vieții.

Prin radio, televiziune, cotidian cu șapte apariții pe săptămână, agenție de știri și birou de presă și comunicații, Biserica Ortodoxă Română face din comunicarea mediatică o lucrare misionară vie care unește libertatea cu responsabilitatea. Cuvintele pline de speranță din emisiunile și articolele de ziar sau postate pe site-urile Centrului BASILICA sunt, pentru mulți dintre români, printre puținele mesaje luminoase sau pozitive ale fiecărei zile, într-o societate agitată și dezbinată, în care senzaționalul șocant și agresiv înlătură spiritualul pașnic și profund din viața umană. Totuși, confruntat prea mult cu mediul secularizat al divertismentului lipsit de bun gust, publicul începe să caute emisiunile și materialele de presă cu un conținut spiritual profund, care transmit oamenilor încredere și speranță, mai ales într-o vreme de criză morală și economică.

La aproape cinci ani de la înființarea sa, Centrul de Presă BASILICA aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru ajutorul primit de la El în multiplele sale activități, desfășurate cu osteneală și cheltuială, dar și cu pasiune și bucurie.

În ultimul an de activitate, Radio TRINITAS și-a continuat extinderea ariei de emisie. Puncte de dezvoltare a emisiei terestre, înființate recent, sunt stațiile locale din București, Voineasa, Cozia, Zimnicea, Sulina, Medgidia, Hârșova, Roșiori de Vede, Sebiș, Pașcani, Reșița și Caransebeș.

TRINITAS TV și-a diversificat grila de programe, prin emisiuni dedicate prezenței active a tinerilor în Biserică, precum și activităților preoților care slujesc în parohii sărace de pe tot cuprinsul țării. De asemenea, au fost realizate filme documentare de larg interes, cum sunt cele despre Mănăstirea Voroneț, despre viața Părintelui Cleopa, despre viața și minunile Sfântului Nectarie Taumaturgul sau despre Egiptul creștin.

Ziarul Lumina, prin Ediția Națională și prin cele patru ediții locale (de Moldova, Transilvania, Oltenia și Banat), împreună cu Lumina de Duminică și Vestitorul Ortodoxiei, evidențiază personalități și evenimente bisericești, programe și proiecte cultural-spirituale prin care se cultivă lumina faptelor izvorâte din credință vie și iubire milostivă.

Agenția de Știri Basilica a crescut numărul știrilor și al materialelor de presă postate în fiecare zi pe pagina de internet basilica.ro. Fotografiile de eveniment și relatările postate sunt de multe ori preluate și de alte organisme de presă, ceea ce ajută la buna reflectare în mass-media a dinamicii vieții bisericești.

Biroul de presă a redactat și a dat publicității numeroase materiale specifice, precizând punctul de vedere al Patriarhiei în diferite subiecte publice și clarificând unele aspecte ale vieții bisericești abordate în mass-media.

În activitatea sa, Centrul de Presă BASILICA este sprijinit mai ales de parohiile și protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureștilor, dar și de alte eparhii din Patriarhia Română, precum și de unele persoane care apreciază utilitatea acestor instituții de presă bisericească pentru binele societății românești. Le suntem recunoscători tuturor sprijinitorilor și ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască pace, sănătate și mult ajutor în viață.

Iar pe ostenitorii Centrului de Presă BASILICA îi încurajăm să continue misiunea lor de slujitori mediatici ai Cuvântului Vieții, adică ai Evangheliei iubirii lui Hristos pentru oameni. Le împărtășim tuturor convingerea Noastră că prin cuvintele și prin imaginile binecuvântate pe care le folosesc se zidește în sufletele multor oameni Biserica lui Hristos, luminată de harul Duhului Sfânt.

Cu bucurie și prețuire, îi felicităm pe toți ostenitorii Centrului de Presă BASILICA și adresăm fiecăruia în parte mulțumiri și binecuvântări părintești pentru lucrarea lor misionară, care a devenit o componentă majoră a dinamicii Ortodoxiei românești.

Să ne rugăm Preasfintei Treimi să ne ajute să sporim în dorința noastră de a transmite adevărul credinței ca lumină pentru o viață sfântă, trăită sub semnul iertării, al iubirii frățești și al solidarității pe calea mântuirii.

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente