Slujiri la Duminica a XXV-a după Rusalii în Mitropolia Banatului

În Duminica a XXV-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit în Parohia Vladimirescu, Protopopiatul Arad, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Catedrala episcopală din Caransebeș, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Catedrala mitropolitană din Timișoara, potrivit Ziarul Lumina.

În Duminica a XXV-a după Rusalii, la invitația preotului paroh Petru Bercean-Negrean și a corporațiilor parohiale, credincioșii Parohiei Vladimirescu, Protopopiatul Arad, au avut bucuria de a avea ca oaspete drag pe Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a sfințit lucrările de pictură exterioară și parțial interioară executate la biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Timotei a arătat cum Pilda samarineanului milostiv (Luca 10) descoperă înțelesul tainic al milostivirii dumnezeiești prin Iisus Hristos Domnul, modelul apropierii de cel lovit de moarte pe cărarea vieții.

„Simbolismul pildei privește cu precădere vindecarea celor bolnavi prin mijloacele Bisericii, între care Taina Sfântului Maslu și a Sfintei Împărtășanii, de asemenea celelalte rânduieli spre trebuință. Sfințirea de acum a lucrărilor de înnoire și împodobire a bisericii, sub ocrotirea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, reîmprospătează în cugete darul ungerii sfinte ca întărire a comuniunii parohiale în numele unității creștine subliniate de apostolul zilei (Efeseni 4) ce îndeamnă la a răspunde chemării divine spre desăvârșire. Cele realizate aici sunt pe linia istoriei, numele însuși al lui T. Vladimirescu oglindind începutul unei Românii înnoite”, a arătat Înalt Preasfinția Sa.

La timpul potrivit au fost hirotesiți întru iconom stavrofor preotul Axente-Flavius Petcuț, noul protopop al Aradului, și preotul paroh Petru Bercean-Negrean. După încheierea slujbei, împreună cu autoritățile locale și județene, cu soborul de preoți, Înalt Preasfințitul Timotei a asistat, în sala Căminului Cultural din localitate, la spectacolul folcloric oferit de formațiile de muzică și dansuri populare din Vladimirescu, cu prilejul acestui eveniment memorabil.

În după-amiaza zilei, la paraclisul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din municipiul Arad, IPS Timotei a luat parte la slujba Acatistului Sfântului Mare Mucenic Mina, unul dintre patronii paraclisului. Cuvântul de învățătură al chiriarhului a evidențiat că hramul acesta se înscrie în șirul zilelor premergătoare închinate sfinților tămăduitori, a doctorilor fără de arginți, prilej cu care au avut loc și pelerinaje cu sfinte moaște, devenite tradiționale, stăruind asupra faptului că sfinții redau icoana milostivirii dumnezeiești, cu îndemnul de a-i urma prin tot ceea ce vădește iubirea față de toți oamenii.

Liturghie și hirotesirila Catedrala episcopală din Caransebeș

Duminică, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Catedralei episcopale cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Cu acest prilej, chiriarhul a oficiat, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie, iar la final a sfințit două icoane care vor împodobi catapeteasma catedralei. La slujbă au participat numeroși credincioși și credincioase din orașul de pe Timiș și Sebeș, mulți dintre ei împărtășindu-se la momentul potrivit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. Moise Gherescu, iconom pe pr. Ovidiu-Nicolae Tinca și arhidiacon pe diac. Ovidiu-Cristian Văran. În cuvântul adresat credincioșilor, Preasfințitul Lucian a evidențiat importanța iubirii creștine, virtute care stă la temelia învățăturii propovăduite de Mântuitorul Iisus Hristos. „Astăzi, în cadrul Sfintei Liturghii, am ascultat cu toții frumoasa pildă a samarineanului milostiv, pildă care ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să îl iubim pe aproapele nostru necondiționat. Ne bucurăm întotdeauna atunci când la Sfânta Liturghie participă mulți credincioși. Astăzi bucuria noastră a fost sporită pentru că am slujit împreună cu preoții și diaconii de la catedrala noastră episcopală și cu toții, clerici și mireni, i-am cerut Bunului Dumnezeu binecuvântarea pentru a începe cu multă dragoste și cu multă răbdare Postul Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a arătat Preasfințitul Lucian.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Lucian a acordat Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru clerici arhidiaconului Ilie-Florin Ciucur, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru mireni Icoanei Rogge și lui Ion Lala, iar Diploma de Onoare „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” lui Dorinel Munteanu.

Slujire arhierească la Timișoara

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Duminica a XXV-a după Rusalii la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfințitul Paisie Lugojanul a subliniat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală, de la Luca 10, 25-37. În acest sens, Preasfinția Sa a arătat că Pilda samarineanului milostiv reprezintă pentru noi toți un îndemn la fapte bune și un exemplu de iubire a celor aflați în grele încercări și părăsiți de cei apropiați în grijile și necazurile lor. În finalul slujbei, ierarhul a transmis tuturor celor prezenți binecuvântarea și dragostea părintească a Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…