Slujiri chiriarhale în Băile Herculane

În seara zilei de sâmbătă, 19 martie 2011, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit slujba Vecerniei în Parohia Pecininișca – Băile Herculane, Protopopiatul Băile Herculane, după cum informează episcopiacaransebesului.ro. La slujbă au participat numeroși credincioși și credincioase precum și mulți tineri. Cu acest prilej, a avut loc și slujba de binecuvântare a noului iconostas al bisericii parohiale din localitate.

” Avem mulțumirea sufletească de a ne folosi de orice prilej pentru a ne ruga alături de preoții și credincioșii eparhiei noastre, cu precădere în perioada Postului Mare, când suntem chemați să înmulțim rugăciunea și faptele bune. Mai mult decât atât, pe lângă lucrarea misionară a părintelui paroh remarcăm și o lucrare administrativ-gospodărească, materializată și în definitivarea noului iconostas pe care astăzi l-am binecuvântat. Iconostasul în Biserica Ortodoxă are un rol și un simbol aparte. Acesta nu este un perete despărțitor între preot și credincioși, ci este o poartă a unirii dintre cer și pământ. Reprezintă în mod duhovnicesc și poarta Marii Treceri din această viață în eternitate și învățăm astfel că trecerea noastră se face în Hristos Iisus, Maica Domnului și sfinții lui Dumnezeu, care sunt reprezentați și care împodobesc această poartă a unirii dintre sfânta sfintelor și credincios. Euharistia vine dincolo de iconostas, din cerul cel veșnic, unde își are sălaș dumnezeirea, sălaș reprezentat prin Sfânta Masă în Biserica noastră dreptmăritoare.” a spus Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură.

De asemenea, Chiriarhul a sfințit icoanele ce împodobesc catapeteasma sfântului lăcaș. Biserica din Pecinișca are hramul „Sfântul Apostol Toma” și din 2006 părintele Florin Papavă este păstorul acestei parohii.

În Duminica a II-a din Postul Mare, a Sfântului Grigorie Palama, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în parohia cu hramul „Schimbarea la față” – Băile Herculane, Protopopiatul Băile Herculane.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Daniel Cosmin Popescu, iar la momentul potrivit mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut Chiriarhului care a spus: „În această duminică a II a din Postul Mare, Biserca Ortodoxă ne amintește de Sf. Grigore Palama, un ilustru părinte ierarh și trăitor al isihiei din sec. XIV. Acest Sfânt Părinte a vorbit îndeosebi despre taina luminii și a energiilor necreate a lui Dumnezeu, fiind un demn slujitor al cuvântului adevărului, revelat prin har. Preluând și meditând la scrierile și învățăturile sale, marele teolog al românilor, părintele Dumitru Stăniloaie, referindu-se la taina energiilor necreate a spus că acestea sunt . Starea de bine pe care ne-o conferă taina spovedaniei și unirea tainică și reală cu Hristos Iisus prin Euharistie face parte din bucuria lui Dumnezeu împărtășită oamenilor, cum adesea spunea părintele Dumitru Stăniloaie. Iar Evanghelia de astăzi ne atestă acestea prin faptul că evanghelistul Matei subliniază această minune pe care Mântuitorul o face în cetatea Capernaumului, minune prin care, în urma iertării păcatelor, Hristos îi redă sănătatea paraliticului sau slăbănogului, adus spre izbăvire de nevoie, prin prietenii săi. Observăm deopotrivă în această pericopă evanghelică și pedagogia lui Dumnezeu descoperită oamenilor.”

În încheiere, Preasfinția Sa a împărțit anafura tuturor credincioșilor și a luat parte la agapa frățească oferită de parohie cu prilejul acestui fericit eveniment pastoral.

Comentarii Facebook


Știri recente