Slujiri arhierești și hramuri în Transilvania

În Biserica Ortodoxă Română, în ziua de 29 august se prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima sărbătoare din anul bisericesc. Cu acest prilej, o parte dintre lăcașurile de cult, îndeosebi așezăminte monahale, își sărbătoresc hramul.

În ultima sărbătoare a anului bisericesc, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Tot azi, 29 august, IPS Laurențiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba Parastasului la mormântul mitropolitului Antonie Plămădeală din incinta Mănăstirii Brâncoveanu. Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cormaia, din județul Bistriția Năsăud. Cu prilejul hramului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei săvârșește Sfânta Liturghie la Mănăstirea Strungari, Protopopiatul Sebeș, județul Alba. Mănăstirea Strungari este o mănăstire de maici condusă de monahia Gabriela Vonica. Duhovnic al așezământului monahal este părintele ieromonah Gheorghe Boboia. Mănăstirea a fost înființată în 1991 pe un teren donat de către o credincioasă din sat. Complexul monahal cuprinde corpul de chilii și un paraclis, iar în prezent biserica mare se află în construcție.

Hram la cea mai cunoscută mănăstire din Sălaj

În ziua de prăznuire a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, slujește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Schitul ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Oradea. Și la altarul de vară al Mănăstirii Bic, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Oradiei, săvârșește Sfânta Liturghie. Mănăstirea Bic este prima mănăstire construită după evenimentele din decembrie 1989 în județul Sălaj. La slujba de sfințire a noului așezământ monahal, ținută sub un stejar, au participat mii de credincioși veniți din toate colțurile Sălajului. În amintirea străvechilor tradiții ortodoxe împământenite în această zonă, s-a adus aici o biserică de lemn, monument istoric, din localitatea Stâna, județul Sălaj, care datează din 1720. Această bisericuță modestă a devenit ‘mama’ viitoarei mănăstiri din Bic. Astăzi, Mănăstirea Bic este una dintre cele mai cunoscute și frecventate mănăstiri din această zonă, credincioșii fiind atrași de liniștea pădurii, frumusețea miilor de flori și a sfintelor slujbe oficiate aici. Mănăstirea de maici, condusă de maica stareță Marina Lupou, a deschis un azil pentru bătrâni și un centru social pentru copiii săraci și orfani.

De asemenea, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, oficiază Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, iar Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, târnosește biserica Schitului ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din localitatea Izvoare, județul Maramureș. Schitul Izvoarele a fost ridicat începând din anul 1995 și este unul dintre cele mai recente așezăminte monahale din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Pomenirea mitropolitului Antonie, ctitor al Mănăstirii Sâmbăta de Sus

Astăzi, IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, oficiază slujba Parastasului la împlinirea a șase ani de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului Antonie Plămădeală. Vrednicul de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală este considerat ca fiind al treilea ctitor al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Ales în anul 1982 arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului, Înalt Preasfințitul Antonie a rezidit din temelie incinta Mănăstirii Brâncoveanu, lucrare care a început în 1985. Sub îndrumarea lui s-au făcut reparații capitale și s-a restaurat pictura de la vechea biserică brâncovenească. Împrejurul ei s-a ridicat din temelii curtea în stil brâncovenesc, în formă de patrulater, compusă din două corpuri masive de clădiri cu două nivele, unul spre nord și altul spre sud. Corpul de clădiri, așezat pe latura de nord, cuprinde, între altele, la parter, o trapeză încăpătoare, bucătărie și chilii, la etaj, casa brâncovenească, o mare bibliotecă, un arhondaric, iar la mansardă muzeul unde sunt expuse icoane vechi pe sticlă și lemn, precum și obiecte de patrimoniu colecționate de IPS Antonie. Toate aceste spații mărturisesc intenția de a face din Mănăstirea Brâncoveanu un centru de spiritualitate ortodoxă și de cultură românească. ‘Suntem datori să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a rânduit pentru biserica noastră un astfel de ierarh, care și-a dat toată dragostea sa și toată capacitatea sa de lucru în slujba lui Hristos până în ultima clipă. Și-a dat viața aici și stă aici alături de noi, slujește alături de noi. Suntem datori să mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile primite prin acest ierarh. Vedeți, aici, mănăstirea reînnoită. Nu este lucru mic să fii din nou ctitor, să rectitorești o ctitorie brâncovenească. Cu multă dragoste și cu multă prețuire, cu rugăciune, îl pomenim și îl avem alături de noi și suntem siguri că, de acolo, se va ruga pentru noi, ca să fim vrednici să ne folosim de darurile lăsate și să continuăm lucrarea, toți, împreună’, a arătat Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, la slujba Parastasului oficiată anul trecut, la împlinirea a cinci ani de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului Antonie Plămădeală.

Comentarii Facebook


Știri recente