Slujiri arhierești la Duminica a XX-a după Rusalii în Mitropolia Banatului

Duminică, 7 octombrie, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Chișindia, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Lăpușnicel, județul Caraș-Severin, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a resfințit biserica din Brestovăț, județul Timiș, informează „Ziarul Lumina”.

La invitația preotului paroh și a credincioșilor, în Duminica a XX-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Timotei a fost prezent în Parohia Chișindia, Protopopiatul Sebiș.

Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat și sfințit lucrările de reparații exterioare-interioare, precum și noul iconostas la biserica parohială ‘din vale’, cu hramul ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, având ca tematică ‘nădejdea în triumful vieții’, în contextul citirilor biblice ale duminicii (Galateni 1 și Luca 7), chiriarhul a subliniat adevărata purtare creștinească, optimistă pentru cel care împlinește preceptele biblice și pesimistă doar pentru cei îndoielnici în credință.

‘Dumnezeu Însuși este viața; nădejdea în El face pe credincioși lucrători neobosiți, atât pentru salvarea propriei vieți, cât și a semenilor, împotriva primejdiilor ce o pândesc: suferințe, boli și altele, multe. Rugăciunea pentru cei bolnavi și grija față de ei reprezintă o dovadă a încrederii în viață și a faptului că doar moartea sufletească trebuie să întristeze, moartea trupească, după învățătura Bisericii, fiind doar o adormire (cf. Ioan 11, 26; I Tesaloniceni 4, 13). Hramul acestei biserici, ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’, arată tocmai semnele biruinței vieții prin învierea cea de obște, spre dobândirea vieții veșnice’, a arătat Înalt Preasfinția Sa.

Pentru activitatea depusă, preotul paroh Nistor Vasilie a fost distins cu rangul de iconom stavrofor. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Parohiei Sebiș.

În după-amiaza zilei, IPS Timotei, înconjurat de soborul de preoți, a binecuvântat și sfințit lucrările efectuate la biserica ‘din deal’, cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’, urmate de slujba Vecerniei.

Aici, ierarhul a vorbit celor prezenți despre sfinți, ca pilde de iubire față de oameni, arătând mai ales faptele minunate prin care au dovedit aceasta, adică binefacerile, vindecările, mijlocirile și învățăturile, Sfântul Ierarh Nicolae, hramul bisericii, prin numele său însuși arătând biruința poporului dreptcredincios în lupta pentru viață și propășire umană.

Bucurie duhovnicească în Parohia Lăpușnicel

Tot duminică, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Lăpușnicel din Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în biserica parohială cu hramul ‘Sfântul Apostol Toma’. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei. Mulți dintre aceștia s-au împărtășit, la momentul potrivit, cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic ‘Katharsis’ al Episcopiei Caransebeșului.

‘Dumnezeu a rânduit ca noi să ne bucurăm și să ne veselim împreună de toate darurile pe care Acesta le-a revărsat și le revarsă asupra noastră. Ziua de astăzi este și o duminică importantă din cursul anului bisericesc, a XX-a după Rusalii, în care citim pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, pericopă care ne relatează despre o minune făcută de Mântuitorul Iisus Hristos în cetatea Nain, și anume, învierea fiului văduvei din Nain. Așadar, ziua de astăzi este o sărbătoare pentru noi toți și în mod special pentru comunitatea credincioșilor ortodocși din Lăpușnicel’, a arătat, între altele, PS Lucian.

‘Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit ca astăzi Preasfințitul Episcop Lucian să fie iarăși în mijlocul nostru, dăruindu-ne arhierești binecuvântări. Este o zi de mare sărbătoare pentru noi, care va rămâne cu siguranță în memoria credincioșilor noștri’, a arătat pr. paroh Ioan Ursulescu. Biserica parohială cu hramul ‘Sfântul Apostol Toma’ din Lăpușnicel a fost construită în anul 1841. La final, toți credincioșii prezenți au fost miruiți și au primit din partea ierarhului anaforă și iconițe.

Resfințirea bisericii din Brestovăț, județul Timiș

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioșilor din filia Brestovăț, a Parohiei Teș, Protopopiatul Lugoj. Aici, Preasfinția Sa a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’, ridicată în anul 1927, la care au fost efectuate în ultimii ani mai multe lucrări de reparație și modernizare. Preasfinția Sa a oficiat și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la care au participat numeroși localnici, precum și credincioși de la celelalte filii aparținătoare parohiei, Coșarii, Hodoș și Lucareț. La sărbătoarea comunității din Brestovăț au luat parte și numeroase oficialități locale și județene, împreună cu Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș. Din încredințarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Paisie l-a hirotesit pe pr. paroh Ioan Pană întru iconom, pentru întreaga osteneală depusă în folosul Bisericii în cei 7 ani de slujire a credincioșilor din această zonă. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice citite. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral ‘Theophoros’ al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. dr. Ion Alexandru Ardereanu. Parohia Teș, din Protopopiatul Lugoj, are în componența sa filiile Brestovăț, Coșarii, Hodoș și Lucareț, iar de 7 ani este păstorită cu vrednicie de pr. Ioan Pană.

Comentarii Facebook


Știri recente