Slujiri arhierești la Catedrala Mitropolitană din Iași în prima săptămână a Postului Mare

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit joi, 10 martie, ultima parte din Canonul cel Mare, la Catedrala mitropolitană din Iași, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. La slujbă au participat, ca și în primele trei seri ale săptămânii, sute de credincioși care au înălțat rugăciuni de pocăință către Dumnezeu.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat celor prezenți că slujba Pavecerniței oficiată joi seară are în centrul ei Canonul Sfântului Andrei Criteanul, prin intermediul căruia omul se pleacă cu fruntea la pământ strigând: ‘Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!’.

‘Prin repetiția rugăciunii ‘Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!’ nu facem decât să cerem, să căutăm și să batem la ușa împărăției lui Dumnezeu pentru a primi din partea Preasfintei Treimi harul milostivirii Sale. De-a lungul vieții, omul cere trei lucruri: putere, avere și plăcere. Cerem putere pentru a-i domina pe alții, cerem plăcere înfundându-ne în noroiul patimilor și cerem bunuri materiale pentru a exercita puterea și plăcerea după care tânjim (…) Prin intermediul slujbelor din această perioadă, creștinii sunt chemați să înțeleagă taina sărăciei, taina suferinței și taina ascultării. Este necesară rugăciunea prin care cerem lui Dumnezeu să ne deschidă ușa împărăției cerurilor, să ne ajute să cerem ceea ce se cuvine. Să cerem prin rugăciune ca în căutările noastre să ne aflăm pe calea cea bună și să acceptăm prin pedagogia suferinței și a durerii aducerea noastră pe calea cea bună, în momentul în care rătăcim de la drumul cel drept. Se cuvine ca atmosfera duhovnicească din perioada Sfântului și Marelui Post să o menținem în toate clipele vieții noastre. Să-L rugăm pe Dumnezeu ca vremea postului să fie una binecuvântată pentru a conștientiza haina noastră de creștin pe care am primit-o la Botez’, a explicat IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Ieri, 11 martie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Comentarii Facebook


Știri recente