Slujiri arhierești în Mitropolia Olteniei

În Duminica a V-a după Rusalii, a Sfintei Maria Egipteanca, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala ‘Madona Dudu’ din Craiova. În Arhiepiscopia Râmnicului, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a slujit la Mănăstirea Surpatele, informează „Ziarul Lumina”.

Cea de a V-a Duminică după Rusalii a adus în viața credincioșilor olteni un nou model de pocăință și smerenie normativ pentru perioada Postului Mare, Sfânta Maria Egipteanca. La ceas de prăznuire, catedralele chiriarhale, mănăstirile și bisericile de enorie au adunat numeroase suflete care s-au împărtășit de cuvântul din comuniunea împreună-rugăciunii și de cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii.

‘Hristos suferă împreună cu noi, fiind unit cu firea noastră’

La Craiova, Înalt Preasfințitul Irineu a slujit Sfânta Liturghie la altarul Catedralei chiriarhale ‘Maica Domnului – Dudu’, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Părintele Mitropolit a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală (Marcu 10, 32-35; Luca VII, 36-50).

‘Evanghelia de astăzi ne arată că Mântuitorul Hristos este Fiul lui Dumnezeu și totodată Fiul Omului, pentru că S-a întrupat ‘pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire’. Înțelegem de aici că este vorba despre unirea Logosului dumnezeiesc cu firea omenească. El este Dumnezeu adevărat și om adevărat, de aceea suferă împreună cu noi, fiind unit cu firea omenească. De aceea Sfântul Evanghelist consemnează cuvintele Mântuitorului, că ‘Fiul Omului va fi dat spre moarte’, ca să înțelegem de aici că Domnul Hristos va pătimi și va suferi pentru noi. El nu a fost niciodată separat de dumnezeirea Sa pentru că Dumnezeu, odată ce S-a unit cu firea umană, nu o lasă la o parte, nu se desparte de ea, ci se înalță împreună cu ea în sânul Preasfintei Treimi.’

‘În viața noastră există un moment al judecății’

În continuare, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenți despre exemplul și faptele de sfințenie desprinse din viața Sfintei Maria Egipteanca. În acest sens, IPS Părinte a arătat că prin pocăința ei Sfânta Cuvioasă este un model vrednic de urmat pentru orice creștin care caută cărarea spre mântuire. ‘Dorind să sărute Crucea Mântuitorului Hristos, Sfânta Maria Egipteanca s-a întristat, a plâns cu amar, dându-și seama că patima desfrânării nu este un ideal, nu este un scop în viață. În trupul și sufletul ei se dădeau lupte teribile în a alege senzațiile trupești sau bucuriile duhovnicești. De data aceasta conștiința ei s-a clarificat și voința s-a hotărât, mintea a decis și iubirea a ales: ‘Vreau să rămân cu Dumnezeu pentru că ceea ce este pământesc nu-mi procură decât iadul, suferința și durerea!’ Așadar a alege partea cea bună este esențialul și momentul decisiv, judecata cea din urmă. Trebuie să știm că în viața noastră există un moment al judecății, atunci când singuri decidem viitorul nostru, de a rămâne cu Dumnezeu sau cu lumea. Ei bine, lumina și ajutorul Maicii Domnului au fost decisive pentru viața Sfintei Maria Egipteanca. Ea a dat semne de vindecare și a primit primele medicamente ale nemuririi, acelea ale conștiinței celei adevărate, sincere și lucrătoare’, a conchis IPS Părinte Mitropolit.

Liturghie arhierească la Surpatele

În Arhiepiscopia Râmnicului, Mănăstirea Surpatele, din comuna vâlceană Frâncești, a primit vizita Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Cu acest prilej, arhiereul râmnicean a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, rostit după Sfânta Evanghelie, PS Emilian Lovișteanul a vorbit despre virtutea pocăinței și a elogiat viața Sfintei Maria Egipteanca. ‘Sfânta Maria Egipteanca este un model de pocăință. Cu toții greșim, cu toții păcătuim, însă este nevoie de întoarcere la Dumnezeu. Aceasta este frumusețea vieții creștine, sau mai bine zis bunătatea lui Dumnezeu, că oricât ar greși omul, Dumnezeu îl iartă, dacă acesta dorește iertarea. Deci iubirea lui Dumnezeu este mare, iar noi trebuie să nu ne încredem în mod extrem în ea, ci să ne bucurăm de iubirea Lui pentru a primi iertarea păcatelor noastre.’

Mănăstirea Surpatele, file de istorie

Mănăstirea Surpatele, cu hramul ‘Sfânta Treime’, se află situată în comuna Frâncești, satul Surpatele, județul Vâlcea, la 12 km de gara Băbeni și la 3 km de Mănăstirea ‘Dintr-un Lemn’. Biserica a fost înălțată de logofătul Tudor Drăgoescu și fratele său Stanciu, feciorii lui Popa Frîncu, la începutul secolului al XVI-lea, refăcută de boierii Buzești și reparată în secolul al XVII-lea. Între anii 1703-1706, biserica a fost reconstruită din zid de doamna Marica Brâncoveanu, fiind și pictată. Mai târziu, în 1815 a fost reparată și repictată de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.

Între anii 1986-2005, prin eforturile Eparhiei Râmnicului, au fost executate lucrări de consolidare a bisericii și restaurare a picturii de către un colectiv coordonat de Silviu Petrescu. În prezent, s-a pus piatra de temelie a unui proiect îndrăzneț de refacere a ansamblului monahal de la Surpatele, în stilul brâncovenesc, care a consacrat edificiul doamnei Marica Brâncoveanu, lucrările urmând a fi executate și definitivate în perioada următoare.

În biserica sfintei mănăstiri se află o icoană a Maicii Domnului – făcătoare de minuni, ce a fost adusă și adăpostită în mănăstire în anul 1950. Obștea mănăstirii, având evlavie la Maica Domnului și văzând mulțimea minunilor săvârșite de această icoană care tămăduia de multe boli, a hotărât instituirea unui al doilea hram al mănăstirii închinat cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Smolenskaia, la data de prăznuire 12 iulie.

Comentarii Facebook


Știri recente