Slujiri arhierești în a treia zi de Paști în Transilvania

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie din a treia zi de Paști în Biserica ‘Sfânta Treime’ din Făgăraș. Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Câmpia Turzii 1, informează „Ziarul Lumina”.

Mulțimi de credincioși de la cele două parohii făgărășene arondate Bisericii ‘Sfânta Treime’, dar și din alte parohii au venit să participe la sfânta slujbă în a treia zi de Paști și să se bucure de vizita pastorală a IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. La eveniment au participat numeroși preoți și diaconi, precum și autoritățile locale, între care și primarul Sorin Mănduc.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Liviu Petrașcu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Olteț, Protopopiatul Făgăraș II. Mai mulți copii și câțiva credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Cunoașterea lui Hristos

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Laurențiu a predicat credincioșilor despre importanța pe care o are Învierea Domnului, ca act mântuitor și despre mărturiile pe care ni le oferă Sfânta Scriptură despre acest act minunat din istoria omenirii. Ierarhul a explicat detaliat întâlnirea ucenicilor Luca și Cleopa pe drumul spre Emaus cu Mântuitorul Iisus Hristos, pe care L-au cunoscut doar la frângerea pâinii.

‘Mântuitorul Iisus Hristos a luat pâinea ca la Cina cea de Taină, a binecuvântat-o și când a frânt-o și le-a împărțit-o, li s-au deschis ochii și L-au cunoscut. Atunci, S-a făcut nevăzut. Noi pornim de la faza în care simțim darul lui Dumnezeu care se revarsă peste noi prin Sfânta Împărtășanie. Îl vedem și-L simțim înlăuntrul nostru și exclamăm ca cei doi ucenici, care îndată au lăsat toate, s-au întors în Ierusalim și au spus: ‘Au doară nu ardea inima noastră, când ne vorbea pe cale și ne tâlcuia Scriptura?”, a spus Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu.

Preotul Marcel Greavu i-a mulțumit IPS Laurențiu pentru grija față de comunitatea credincioșilor din Făgăraș și în special pentru vizita pastorală făcută la Biserica ‘Sfânta Treime’.

Slujiri arhierești în Arhiepiscopia Clujului

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în a treia zi de Paști în Parohia Câmpia Turzii 1.

La final, IPS Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit credincioșilor despre Învierea din morți a Mântuitorului Iisus Hristos.

În după-amiaza zilei de marți, IPS Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru noul lăcaș de cult în comuna Petreștii de Jos, în Parohia Livada, Protopopiatul Turda. Biserica va purta hramul ‘Buna Vestire’, așa cum a hotărât comunitatea. Până la terminarea bisericii, slujbele se oficiază într-un loc special amenajat în casa unui credincios, conform celor precizate de pr. paroh Daniel Sârb.

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în treia zi de Paști la Parohia ‘Învierea Domnului’ din cartierul clujean Zorilor. Ierarhul a vorbit credincioșilor despre mărturisirea credinței în Mântuitorul Hristos în vremurile noastre, după chipul mărturisirii primilor creștini care au îndurat ani grei de persecuții hrănindu-se cu cuvântul lui Dumnezeu și cu dumnezeiasca Împărtășanie. Sfânta Liturghie a fost oficiată într-un spațiu amenajat în casa unui credincios, deoarece Parohia ‘Învierea Domnului’, păstorită de pr. paroh Coriolan Dura, nu are încă o biserică. Construirea lăcașului de cult atât de necesar va demara în acest an, proiectul fiind aprobat luna aceasta de Comisia de urbanism a municipalității.

Marți seara, PS Vasile Someșanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Vecerniei în centrul social din Bistrița. La final, ierarhul a adresat și câteva îndemnuri duhovnicești celor 30 de persoane internate în acest așezământ social. Prezența PS Vasile în Săptămâna Luminată a adus o mare bucurie vârstnicilor instituționalizați, care în majoritatea cazurilor nu mai au familie. Ierarhul obișnuiește să îi viziteze de două ori pe an pe bătrânii internați aici.

Aniversare pentru PS Iustin Sigheteanul

În cea de-a treia zi de Paști, la aniversarea a 18 ani de arhierie, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat în comuna natală Rozavlea – Șesu Mănăstirii, înconjurat de un mare sobor de preoți. La eveniment au participat și autoritățile județene și locale. Răspunsurile la strană au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Bârsana, în frunte cu maica stareță Filofteia. La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Mihai Feher a oferit Preasfințitului Iustin Sigheteanul, în numele protoiereilor, stareților și preoților prezenți o icoană cu Maica Domnului. În final, PS Iustin Sigheteanul a mulțumit lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru ocrotire și ajutor în slujirea Bisericii, precum și părinților și credincioșilor prezenți, pe care i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente