Slujiri arhierești de sărbătoarea Sfinților Români

Românii ortodocși din mai multe zone ale țării s-au bucurat în Duminica Sfinților Români de prezența unor ierarhi care i-au binecuvântat și au săvârșit Sfânta Liturghie, informează „Ziarul Lumina”. La Gyula, românii ortodocși l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor din Ungaria.

Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală din Gyula, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Ca o încununare a praznicului, la sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc un program cultural, prezentat de un grup de elevi din Satu Mare, implicați în proiectul cultural-educativ intitulat ‘La noi sunt codrii verzi de brad’, dedicat limbii române și românilor din afara granițelor și organizat de Societatea Cultural-Patriotică ‘Avram Iancu’, filiala Satu Mare. Programul copiilor a avut ca temă principală rădăcinile strămoșești, tradițiile românești și viitorul comun în Europa, accentuând în mod deosebit importanța prieteniei, care la vârsta tinereții se leagă mai ușor între oameni, mai ales între cei de același neam. Au fost prezente și talente remarcabile, printre care și solistul instrumentist la vioară Ioan David Ursei, elev la Colegiul Național ‘Doamna Stanca’ din Satu Mare, care a uimit prin interpretarea sa.

Slujbă arhierească în satul vâlcean Grușetu

În Duminica Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica de lemn cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Izvorul Tămăduirii’ din cătunul Grușetu, comuna Costești, județul Vâlcea.

După Sfânta Evanghelie, PS Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică, după care a felicitat pe părintele paroh Marin Ion, pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohie. La sărbătoare a participat și Înalt Preasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.

După Sfânta Liturghie a avut loc sfințirea Centrului Social-Cultural din incinta bisericii parohiale, închinat Sfântului Grigorie Decapolitul. Slujba a fost oficiată de cei doi arhierei râmniceni, împreună cu preoții și diaconii slujitori. Lucrările au început la inițiativa părintelui paroh Marin Ion și au fost finalizate cu sprijinul financiar al primăriei din localitate.

Comentarii Facebook


Știri recente