Slujire misionară și social filantropică în parohiile Prodănești și Gănești, Protoieria Tg.-Bujor

În cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, Arhiepiscopia Dunării de Jos a continuat programele misionare și social-filantropice desfășurate în parohiile sărace din localitățile izolate de pe teritoriul canonic al eparhiei, după cum informează edj.ro.

În acest context pe 4 aprilie 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor format din preoți slujitori ai Protoieriei Tg.-Bujor, dar și din administrația eparhială, a oficiat Taina Sfântului Maslu în parohiile Prodănești și Gănești. Aceste două parohii, reprezintă o prioritate misionară și social-filantropică, datorită numărului mic de credincioși, cu posibilități financiare extrem de reduse, însă foarte atașați Bisericii.

Credincioșilor obișnuiți, care participă frecvent la sfintele slujbe, li s-au adăugat cadrele medicale din parohia Gănești, precum și doamna dr. Emilia Ștefănescu, Director al Unității Medico-Sociale din aceeași localitate. Aici sunt internați 163 de pacienți cu boli psihice grave, majoritatea fiind marginalizați social sau părăsiți de familiile lor. O parte din bolnavii din această instituție medico-socială au participat la Taina Sfântului Maslu, Înaltpreasfinția Sa rugându-se pentru ei și încurajându-i pe fiecare în parte.

La final, cei 52 de copii, școlari și preșcolari ai celor două parohii au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos și Protoieriei Tg Bujor, daruri de alimente și fructe, precum și articole de îmbrăcăminte, iar cei 100 de bătrâni bolnavi și nedeplasabili, precum și cei aflați în risc social au primit pachete cu alimente de primă necesitate și articole de îmbrăcăminte, valoarea totală ridicându-se la suma de 5.600 lei.

Pe lângă aceste daruri materiale, cei prezenți au fost mângâiați și cu mici daruri de suflet, precum broșura intitulată „Taina Sfântului Maslu”, „Carte de rugăciuni pentru bolnavi”, ambele editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos și iconițe.

Într-o autentică împreună-lucrare, slujirea sfințitoare din biserică a fost prelungită în slujirea medicală din spațiile special amenajate în acest scop, unde medicii voluntari au oferit consultații gratuite tuturor celor bătrâni și bolnavi, fără sprijin și lipsiți de posibilități materiale.

De asemenea, în urma consultațiilor de specialitate și a tratamentelor prescrise au fost oferite și medicamente gratuite în valoare de 2.000 lei.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoțit de cadrele medicale voluntare și de pc protoiereu Cezar Gagiu au vizitat la domiciliu persoanele vârstnice și nedeplasabile, aflate în evidențele speciale ale parohiilor, oferindu-le asistență religioasă și medicamente.

Evenimentele misionare și social-filantropice desfășurate în parohiile Prodănești și Gănești se înscriu în calendarul misionar eparhial prevăzut pentru Postul Mare, conform căruia în toate parohiile sărace și filialele din Eparhie se va oficia slujba Sfântului Maslu cu 7 preoți și vor fi organizate caravane medicale.

Comentarii Facebook


Știri recente