Slujire chiriarhală în Protopopiatul Caransebeș

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit duminică, 14 noiembrie, Sfânta Liturghie la Parohia Măru din Protopopiatul Caransebeș, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost întâmpinat duminică, cu pâine, sare și flori, de copii și tineri îmbrăcați în straie populare, din Parohia Măru. Întâistătătorul eparhiei a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit întru preot pe diaconul Ianăș Ambruș, pe seama Parohiei Izgar din Protopopiatul Reșița, iar întru diacon, pe teologul Dan Cosmin Bobic. La momentul cuvenit, Preasfințitul Lucian a rostit un bogat cuvânt de învățătură referitor la pilda samarineanului milostiv. ‘Este rânduiala Atotputernicului, ca în această duminică a samarineanului milostiv să venim aici, într-o parohie unde credința ortodoxă, dragostea față de Biserica Mântuitorului, dragostea față de Maica Domnului și dragostea față de aproapele sunt virtuți de căpătâi. În Parohia Măru, de când am venit ca episcop al Caransebeșului, am simțit că preoții, care au slujit aici, părintele de vrednică pomenire Dorel Fercea, părintele paroh Negrei, împreună cu credincioșii, împreună cu conducerea Primăriei Zăvoi, au lucrat în armonie, în dragoste și, bineînțeles i-au atras pe tineri și pe copii la Sfânta Biserică, cultivând sfintele virtuți ale desăvârșirii și mai ales dragostea față de Dumnezeu și față de aproapele’, a spus Preasfinția Sa.

La final, un grup de tineri a prezentat piesa religioasă ‘Fiul risipitor’ și au intonat cântece religioase.

Icoana făcătoare de minuni de la Măru

Biserica parohială cu hramul ‘Pogorârea Sfântului Duh’ adăpostește un odor de mare preț, o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni. Datată din anul 1520, icoana Maicii Domnului de la Parohia Măru a fost pictată în Muntele Athos și donată parohiei. Această icoană a rămas în evlavia credincioșilor prin minunile pe care le-a făcut, salvând din primejdii satul și tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credință. Icoana de la Măru este purtată în fiecare an în pelerinaj la praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la hramul Schitului Poiana Mărului.

Părintele Gheorghe Popovici – vrednic slujitor al Altarului

La finalul Sfintei Liturghii, PS Lucian a săvârșit slujba Parastasului pentru părintele Gheorghe Popovici, cel care a rectitorit biserica parohială din Măru. Totodată, au fost pomeniți toți preoții care au slujit în această parohie trecuți la Domnul. Părintele Gheorghe Popovici, personalitate marcantă a satului Măru, s-a născut la 30 iulie 1887, în comuna Măru, într-o familie de țărani. În perioada 1906-1909 a urmat cursurile Institutului Teologic din Caransebeș, iar la 27 octombrie 1914 a fost instalat ca paroh în Măru, unde a avut o activitate intensă pe plan bisericesc, cultural, național și economic, începând munca de reconstruire a bisericii și a școlii din Măru.

Ca președinte al Sfatului Național Local a participat la Adunarea Națională de la Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918.

Comentarii Facebook


Știri recente