Slujire arhierească și evenimente culturale deosebite la Bârlad

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la biserica cu hramul Sf. Ilie din municipiul Bârlad. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din cadrul Administrației Eparhiale, părinții protoierei din două protopopiate ale eparhiei și alți invitați clerici.

După momentul împărtășirii clericilor, Preasfinția Sa a rostit un ziditor cuvânt de învățătură privitor la Evanghelia citită la Sf. Liturghie și a explicat celor prezenți învățăturile care reies din această pericopă, arătând semnificațiile genealogiei Mântuitorului Iisus Hristos.

După acest moment, Preasfinția Sa a împărtășit un număr mare de credincioși prezenți la slujbă, apreciind faptul că aceștia s-au pregătit pentru momentul apropierii de Hristos „cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste”.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a vorbit despre viața și activitatea Sf. Ignatie Teoforul, cel pomenit în cursul acestei zile, menționând credința puternică de care acesta a dat dovadă, suferind moarte martirică în timpul împăratului Traian.

A urmat momentul în care PS Părinte Corneliu a prezentat autorităților locale și credincioșilor prezenți noua demnitate în care a fost rânduit părintele Vasile Lăiu, parohul bisericii Sf. Ilie – Bârlad, aceea de protoiereu al Protopopiatului Bârlad, arătând calitățile noului protopop, dar și responsabilitățile multiple pe care acesta le are în misiunea ce i-a fost încredințată.

În cuvântul său, părintele protopop Vasile Lăiu a mulțumit Preasfințitului Corneliu pentru importanta ascultare pe care i-a încredințat-o, pentru prezența în mijlocul credincioșilor bârlădeni și pentru toate eforturile pe care Preasfinția Sa le face pentru ca această străveche eparhie să fie un reper în viața creștinilor de pe aceste meleaguri.

După răspunsurile de la Sf. Liturghie, corul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși a susținut și un recital de colinde, spre încântarea numărului mare de credincioși prezenți la slujbă.

Începând cu orele 12:00, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Preasfinția Sa a participat și a rostit o scurtă alocuțiune la vernisajul expoziției de icoane cu titlul „Tradiții și valori creștine în iconografia de la est de Prut, secolele XVIII-XX”, organizată de Muzeul „Vasile Pârvan” în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București, Ambasada României la Chișinău și Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Corneliu a vorbit despre importanța organizării de astfel de evenimente culturale, menționând legătura dintre cultul divin și cultură și a felicitat pe organizatori, dar și pe posesorul acestei colecții impresionate, domnul Petru Costin din Republica Moldova. La finalul manifestării, corul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși a susținut un mic recital de colinde.

La orele 13:00, Preasfinția Sa a vizitat Galeriile de Arta „N. Tonitza” din Bârlad unde se află expusă o interesantă expoziție de icoane.

Începând cu orele 15,00 la Casa de Cultură din municipiul Bârlad s-a a avut loc un concert de colinde, desfășurat la inițiativa Preasfințitului Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor.

La concert au participat următoarele coruri: corul „Gavriil Musicescu” al Protopopiatelor Vaslui și Negrești, corul „Gheorghe Cucu” al Protopopiatului Bârlad, corul „Sfântul Roman Melodul” al Protopopiatului Fălciu și corul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși.

Prin piesele interpretate, corurile au încântat numeroșii spectatori prezenți, care au făcut ca sala Casei de Cultură să fie arhiplină, încălzind sufletele credincioșilor prin multa bucurie adusă de mesajul sfânt și bun al colindelor.

La finalul concertului, Preasfințitul Părinte Corneliu a rostit cuvânt de învățătură și binecuvântare celor prezenți, mulțumindu-le pentru participare și adresându-le urări de bine, de sănătate și prosperitate cu prilejul Sfintelor Sărbători prilejuite de Nașterea Domnului.

După acest moment, la invitația ierarhului nostru, toți cei prezenți au cântat colindul „O ce veste și minunată” și tradiționalul „La mulți ani”.

Comentarii Facebook


Știri recente