Slujire arhierească și conferință preoțească la Săcal – Ungaria

Sub conducerea Preasfințitului Părinte Siluan și cu participarea preoților din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, joi, 26 septembrie 2013, la Parohia Săcal (Körösszakál) a avut loc cea de-a doua conferință preoțească misionar-pastorală din acest an, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Conferința a fost precedată, ca de fiecare dată, de săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, în biserica parohială, de către Ierarh împreună cu soborul format din Preoții Episcopiei, la care au participat credincioși din Săcal, dar și din alte Parohii, precum și reprezentanți ai Săptămânalului „Foaia Românească” și ai emisiunii în limba română a Studioului Teritorial de Radio din Seghedin. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat recunoștința față de Bunul Dumnezeu și bucuria pentru acest moment liturgic aparte, în care, prin slujirea împreună a clericilor din toate Parohiile Episcopiei, centrul de greutate al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria s-a mutat pentru o zi la românii din această frumoasă comună aflată în județul Bihorul Unguresc (Hajdú Bihar) și a apreciat frumoasele realizări din viața acestei Parohii, dar și a altor Parohii Românești din același județ, cuprinse în cadrul Protopopiatului de Dobrițân, cum sunt renovarea casei parohiale din Săcal, achiziționarea și modernizarea unei noi case parohiale la Jaca, cu sprijinul Statului Ungar, sau lucrările care vor fi efectuate în curând la biserica și centrul misionar de la Apateu printr-un proiect european transfrontalier, înaintat împreună cu Primăria din Oradea.

Conferința preoțească a avut loc la Casa de Cultură din localitate și în cadrul ei au fost prezentate două referate: Părintele Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, a vorbit despre „Misiunea Bisericii în rândul tinerilor”, iar Părintele Cosmin Pop, Parohul Jacăi, a conferențiat despre „Rolul icoanei în cultul Bisericii și în viața credincioșilor. Arta pictării icoanelor”. Fiind două teme de actualitate, care au intrat în contact direct cu preocupările celor doi vorbitori, referatele au fost foarte bine pregătite și au suscitat un dialog și un viu interes, în care au fost antrenați Preoții participanți. Tot cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a prezentat și alte probleme importante, de ordin curent, din viața Episcopiei și a subliniat valoarea unor astfel de manifestări care dau prilejul unei cunoașteri reciproce mai bune și a sporirii coeziunii interne și a comuniunii frățești între cei care se îngrijesc de nevoile spirituale ale românilor ortodocși din Ungaria.

Manifestarea s-a încheiat printr-o o agapă comună oferită prin grija Părintelui Paroh Ionuț Negrău și a credincioșilor din Parohia Săcal.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…