Slujire arhierească la seminarul nemțean în ziua sărbătoririi Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

Ieri s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. Biserica ‘Sfântul Ioan Iacob de la Neamț’ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț și-a cinstit ieri ocrotitorul.

La Biserica ‘Sfântul Ioan Iacob de la Neamț’, aflată în curtea Seminarului Teologic Ortodox Liceal ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, au început ieri, 5 august, sărbătorile sfinților nemțeni, care au loc în fiecare an în perioada 5-7 august. Peste 1.000 de credincioși au participat în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Iacob de la Neamț la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. După cum ne informează „Ziarul Lumina”, programul liturgic a început miercuri-seara cu slujba Privegherii, oficiată de Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, înconjurat de un sobor de 25 de preoți și diaconi. Pelerinii din toată țara s-au rugat în cadrul acestei slujbe, cinstindu-l pe Sf. Ioan Iacob de la Neamț într-o atmosferă duhovnicească. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif a făcut referire la privegherile Bisericii noastre și la lumina pe care Sfântul Ioan Iacob a adus-o la 50 de ani de când a trecut la cele veșnice.

Lansare de carte

Ieri au fost oficiate slujba Aghezmei, Taina Sfântului Maslu și Acatistul. Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a avut loc pe un podium amenajat în fața sfântului lăcaș. La final, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului, a citit cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, din prefața cărții ‘Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț – Hozevitul, viață, poezie, învățătură’. Înaltpreasfințitul Teofan a amintit faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este legat de Biserica ‘Sf. Ioan Iacob de la Neamț’ ‘pentru că, în timpul păstoririi Preafericirii Sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea Sfântului Ioan Iacob, iar pe de altă parte, s-a zidit această biserică’. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit câteva aspecte din viața Sfântului Ioan Iacob, subliniind faptul că mesajul pe care sfântul îl transmite la 50 de ani de când a trecut la cele veșnice se găsește în înseși poeziile cuprinse în noua carte lansată. La final, cei trei ierarhi au sfințit troița ridicată lângă Biserica ‘Sf. Ioan Iacob de la Neamț’ pentru a marca cei 50 de ani de când Sf. Ioan Iacob a trecut la cele veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente