Slujire arhierească la Schitul Iezeru -Vâlcea, de sărbătoarea Sfântului Ioan Hozevitul

Situat la nord de satul Cheia, pe valea cu același nume, în apropiere de orașul Baile Olanești din județul Valcea, Schitul Iezer este una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei. În ziua sărbătorii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, obștea mănăstirii va primi vizita Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care va oficia Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii.

Primii ctitori ai acestui sfânt lăcaș, pomeniți in pomelnic, sunt Radu cel Mare(1377-1383) și fiul său Mircea cel Batran (1386-1418). Cu trecerea timpului, acest schit s-a degradat, dar a fost refacut, în anul 1559, la 500 m distanta de cel vechi, de voievodul Mircea Ciobanu împreuna cu soția sa, doamna Chiajna, fiica voievodului Petru Rareș (1527-1546).

În pisania din 1720 se mentionează ca schitul a fost terminat in 1567-1568, dupa moartea ctitorului și ca în 1700 schitul era pustiu și surpat.

Biserica actuala a fost zidită de episcopul Ilarion și schimonahul Antonie, care a donat toate economiile, dar a și muncit personal, pentru ca în 1720 sa fie pictată de ieromonahul Nicolae. Mai tarziu, schimonahul Antonie, a fost canonizat sub numele de Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru.

Din anul 1998, sfantul lăcaș s-a îmbogațit cu o noua biserică.

Astazi, Schitul Iezer cuprinde o obște de maici, care se ostenesc să duca mai departe tradiția monahală existentă aici de mai multe secole.

Comentarii Facebook


Știri recente