Slujire arhierească la Schitul Cornet, Rm. Vâlcea

În Duminica a IX-a după Rusalii, a Înainteprăznuirii Schimbării la Față a Domnului, astăzi, 5 august 2012, când creștinii ortodocși îl cinstesc și pe Sfântul Cuvios Ioan Iacov de la Neamț, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul Cornet, din satul Călinești, județul Vâlcea.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat pericopa evanghelică și a elogiat viața și nevoința Sfântului Cuvios Ioan Iacov de la Neamț în pustiul Hozevei: „Este o legătură duhovnicească și actuală între Evanghelia citită astăzi la Sfânta Liturghie și sărbătoarea Sfâtului Ioan Iacov Hozevitul de la Neamț, pentru că așa cum Mântuitorul Hristos, după cum am văzut, s-a retras în singurătate, în pustie în munte pentru a se ruga, după ce a săvârșit înmulțirea pâinilor și a peștilor, neașteptând laudă de la oameni, la fel și Sf Ioan Iacov s-a retrasmai întâi în pustia Iudeii din Țara Sfântă, în Valea Iordanului, și apoi în pustia Hozevei, pentru a se ruga lui Dumnezeu și a se dedica Bisericii, pentru a dobândi mântuirea, învățând de la Domnul Hristos că viața pământească, dacă este plină de rugăciune și dacă suntem în comuniune permanentă cu Dumnezeu, în Biserica Lui, nu suntem singuri, ci suntem împreună cu El și cu sfinții Săi, și numai așa putem dobândi viața veșnică…” , a spus Preasfinția Sa.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de părinți de la Mănăstirea Turnu.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt așezământ, după cum ne informează Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

La eveniment au mai fost prezenți, numeroși pelerini din eparhie, dar și din țară.

Scurt Istoric

Schitul Cornetu cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” este amplasat pe șoseaua Rm.Vâlcea-Sibiu, la cca. 50 km nord de Rm. Vâlcea, în satul Călinești, oraș Brezoi, la 2 km de gara Cornet, pe linia ferată Rm.Vâlcea-Sibiu.

A fost ctitorit de vornicul Mareș Băjescu și soția sa Maria, în anul 1666. Altarul a fost pictat în 1741. În 1808 a fost distrus de un incendiu, fiind refăcut și zugrăvit în 1835. În anul 1898 s-a construit calea ferată și tunelul care trece pe sub porțile din fața bisericii, fiind necesară demolarea chiliilor. Din vechile clădiri a rămas numai un foișor, zidurile și turnul de apărare de la nord și est de biserică. Cupola și o parte din altar au fost dărâmate în 1916-1918 și refăcute între anii 1923-1925. Ultima restaurare a acestui monument istoric s-a făcut în anul 1960 de către Direcția Monumentelor Istorice. Pictura este lucrată în frescă, altarul fiind pictat în 1761 de pictorii Radu, Mihail și Iordache, iar naosul și pronaosul in 1835 de starețul Irinarh.

Biserica este înaltă, cu ziduri foarte groase din piatră. Interiorul este compartimentat în altar, naos și pronaos; are două turle, una pe naos și a doua pe pronaos. Zidurile exterioare au alternanță de tencuială și cărămidă aparentă. De jur împrejur se află un brâu înflorat prin vopsele.

În prezent schitul se află în administrația Mănăstirii Cozia, și prin grija părintelui Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, chinovia a primit o nouă înfățișare prin lucrările de restaurare și reînoire aduse atât bisericii cât și arhondaricului și noii trapeze.

Comentarii Facebook


Știri recente