Slujire arhierească la Parohia Huseni, protopopiatul Șimleu Silvaniei

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit duminică, 28 noiembrie 2010, Sfânta Liturghie în Parohia Huseni, protopopiatul Șimleul Silvaniei, informează episcopiasalajului.ro. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotesit iconom stavrofor pe preacucernicul Părinte paroh Nicolae Cobzaș.

În tradiția satului se spune că biserica a fost ridicată de către șapte familii. Între anii 1980 -1984, când s-au făcut cele mai mari lucrări și modificări ale locașului de cult s-a găsit pe o grindă având inscripționată pe ea anul 1722 și numele probabil al meșterului – Szekeres Sandor. De asemenea, se spune că ar fi existat o altă biserică din lemn, cumpărată din Valcăul de Sus, situată în partea de miazăzi a satului. Este posibil ca grinda sus menționată, datată în anul 1722, să fi provenit chiar de la această biserică.

În hrisovul de târnosire a bisericii din anul 1984, se spune: „Ziditu-s-a această sfântă biserică cu hramul „Sfântul loan Botezătorul’ din filia Huseni… între anii 1865 -1870, dar fără să fi fost sfințită de arhiereu până astăzi’.

În anul 1997, satul Huseni, până atunci filie a parohiei Crasna, devine parohie de sine stătătoare și odată cu aceasta este hirotonit ca preot al comunității actualul preot paroh, pe atunci proaspăt absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea – Nicolae Cobzaș.

În anul 2004, de hramul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril’, biserica primește binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu Sălăjanul, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente