Slujire arhierească la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău

Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat duminică, 31 iulie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, după cum ne informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Petru a vorbit despre minunile descrise în Evanghelia zilei, vindecarea celor doi orbi și a unui mut. Referindu-se la vindecarea celor doi orbi, Înaltpreasfințitul Petru a subliniat: „De la acești doi orbi învățăm străduința în rugăciune pentru că în dorința lor puternică de a scăpa de întunericul vieții lor, ei au insistat în urma Mântuitorului, rugându-L să-i miluiască, adică să-i vindece. Mântuitorul Iisus Hristos, Iubitorul de oameni, nu a răspuns imediat cererii, dar, văzându-le cererea insistentă, i-a întrebat: Credeți că pot să fac Eu aceasta? și răspunsul lor: Da, Doamne! arăta că ei aveau credință că Mântuitorul este Domnul care vindecă cu putere dumnezeiască. Au insistat în rugăciune și rugăciunea lor a fost răsplătită. De la acest doi orbi mai învățăm și puterea credinței. Vindecarea lor a fost și rezultatul credinței lor. Ceea ce mai învățăm din Evanghelia de astăzi este faptul că Mântuitorul este Doctorul sufletelor și a trupurilor noastre. De la El ne vine toată vindecarea și pentru suflet și pentru trup”.

Vorbind despre minunile Mântuitorului, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a spus: ” Și aici vedem o particularitate a minunilor săvârșite de Mântuitorul, și anume înainte de a se produce minunea propriu-zis, El întreabă: Credeți că pot face eu aceasta? și abia după aceea urmează cuvintele Fie-vă vouă după credința voastră!. Vedem că omul este solicitat să devină împreună lucrător cu Dumnezeu la săvârșirea minunilor. Și pentru ca o minune să aibă loc este nevoie, în primul rând, de credință. De aceea minunile se săvârșesc cu oameni credincioși. E nevoie și de credința omului pentru ca minunea să se producă”.

„Minunile sunt fapte dumnezeiești mai presus de minte și de puterea omenească. Sunt fapte săvârșite numai cu puterea lui Dumnezeu. Chiar și sfinții când au făcut minuni, au făcut tot cu puterea Lui. Scopul pentru care se întâmplă minuni este pentru preamărirea numelui lui Dumnezeu, întărirea în credință, izgonirea duhurilor și mântuirea oamenilor. Prin minuni, Dumnezeu ne arată atotputernicia, bunătatea, dar și iubirea Sa nemărginită față de oameni și creația sa. Să avem credință puternică, să ne rugăm mai mult și atunci cu inima și gândul curat vom vedea minunile lui Dumnezeu din creație. Minunile sunt trebuie doar să le vedem noi”, a mai spus Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Claudiu-Vasile Mujdei-Plămădeală a fost hirotonit în preot.

Comentarii Facebook


Știri recente