Slujire arhierească la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău

În duminică a patra după Sfintele Paști, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, după cum ne informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Petru, a tâlcuit Evanghelia zilei, subliniind, printre altele: „De la slăbănogul din Evanghelia de astăzi învățăm mai multe lucruri folositoare pentru viața noastră de creștini. În primul rând, învățăm multa răbdare de care a dat dovadă acest slăbănog timp de treizeci și opt de ani. Răbdarea este o mare virtute care ne asigură pacea și liniștea sufletească. În toți acești ani de suferință, el n-a deznădăjduit, a sperat tot timpul că va avea parte și el de vindecare, cum se vindecau alți semeni de ai lui care sufereau împreună cu el pe malul scăldătorii Vitezda. Și răbdarea lui a fost răsplătită. Pentru că a răbdat și a nădăjduit în ajutorul Dumnezeu, nădejdea este o altă mare virtute, Dumnezeu a venit la el și l-a vindecat. O altă virtute, pe care o învățăm de la slăbănogul din Evanghelia de astăzi, este recunoștința. Aflăm că după ce a fost vindecat, slăbănogul se întâlnește cu Binefăcătorul său în templu, fapt ce ne arată că el a mers să mulțumească lui Dumnezeu pentru vindecarea primită. Spune un părinte că pentru vindecarea dintr-o boală avem nevoie de credință, iar după ce ne-am vindecăm avem nevoie de recunoștință arătată lui Dumnezeu și oamenilor prin care a lucrat El. Ceea ce mai învățăm de la slăbănog este faptul că după ce iese din templu, devine un mărturisitor al celui care L-a vindecat. El s-a dus și le-a spus iudeilor că Iisus este Cel ce l-a făcut sănătos”.

„Să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, pentru vindecare, atunci când trecem prin boală și să nu uităm că orice leac care îl aflăm la medici, este de fapt de la Hristos, Doctorul trupurilor și al sufletelor noastre. Prin mâna doctorului lucrează harul lui Dumnezeu. Doctorul este doar mijlocul prin care ne vine vindecarea după credința noastră. În templu, Mântuitorul îi dă slăbănogului un sfat: „Iată te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai greșești ca să nu-ți fie ceva mai rău”. Acest îndemn se referă și la noi. După ce ne mărturisim păcatele și primim dezlegare de la duhovnic să ne străduim să nu mai păcătuim pentru ca, așa cum ne spune Evanghelia, să nu ne se întâmple ceva și mai rău”, a îndemnat Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru.

Comentarii Facebook


Știri recente