Slujire arhierească la Paraclisul mitropolitan Maica Domnului – Dudu din Craiova

Numeroși credincioși au participat astăzi, 1 aprilie 2012, în Duminica a V-a din Postul Mare, la slujba Sfintei Liturghii arhierești săvârșită la Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului” – Dudu din Craiova, de către Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

„Am dorit să slujim astăzi în această biserică aflată sub pronia Maicii Domnului, lângă icoana Sa făcătoare de minuni. Și așa precum Sfânta Maria Egipteanca s-a rugat și a luat putere de la icoana Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu și noi ne rugăm Maicii Domnului să ne dea putere în lupta împotriva ispitelor acestei lumi, pentru a birui pe vrăjmașul diavol și a fi părtași la Sfânta Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat IPS Părinte Mitropolit Irineu, în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii.

Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului – Dudu”, cunoscut îndeosebi sub denumirea Biserica Madona Dudu, a fost construit între anii 1750-1756, fiind mai apoi refăcut în 1844, după cutremurul din anul 1831. Forma actuală a bisericii datează din perioada 1928-1938, când a fost complet refăcută. Pictura ce îmbracă pereții interiori ai bisericii poarta semnătura renumitului pictor Gheorghe Tătărescu. Denumirea sfântului locaș este legată de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care, spune tradiția, ar fi fost găsită într-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul. În incinta așezământului a funcționat o perioadă vechea școală „Obedeanu”, care în 1826 devenea Școala Centrală.

Comentarii Facebook


Știri recente