Slujire arhierească la Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului – Dudu” din Craiova

Numeroși credincioși au participat astăzi, 1 Decembrie, în Duminica a XV-a după Rusalii și de Ziua Națională a României, la slujba Sfintei Liturghii arhierești săvârșită la Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului – Dudu” din Craiova, de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, după cum ne-a transmis diac. Gheorghe Cioiu, IPS Irineu a detaliat învățăturile pericopei evanghelice din această duminică, subliniind faptul că prin poruncile Sale, Dumnezeu ni se descoperă pe El însuși. „Porunca lui Dumnezeu este una cu Cel care a dat-o. Astfel, Legea este Legiuitorul însuși. Spre deosebire de legile omenești unde unul face legea și alții o pun în aplicare, îi respectă prevederile, Dumnezeu când ne dă Legea Sa se arată pe Sine Însuși. El este Legiuitorul-Lege, în așa fel încât cel care respectă Legea îL are pe Dumnezeu în sufletul său.. Pentru că Legea lui Dumnezeu, ca și Cuvântul Său, sunt legate, Dumnezeu nu vorbește și apoi face, ci deodată, și vorbește și face. Atunci când a spus la facerea lumii: Să fie lumină!, a spus și a făcut concomitent. În consecință, când noi facem o faptă bună, când împlinim Legea, îL avem pe Dumnezeu în interiorul nostru, pentru că atât virtutea cât și Cuvântul lui Dumnezeu intră în sufletul nostru odată cu Dumnezeu”, a precizat IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului – Dudu”, cunoscut sub denumirea Biserica Madona Dudu, a fost construit între anii 1750-1756, fiind mai apoi refăcut în 1844, după cutremurul din anul 1831. Forma actuală a bisericii datează din perioada 1928-1938, când a fost complet refăcută. Pictura ce îmbracă pereții interiori ai bisericii poarta semnătura renumitului pictor Gheorghe Tătărescu. Denumirea sfântului locaș este legată de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care, spune tradiția, ar fi fost găsită într-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul. În incinta așezământului a funcționat o perioadă vechea școală „Obedeanu”, care în 1826 devenea Școala Centrală.

Comentarii Facebook


Știri recente