Slujire arhierească la Paraclisul mitropolitan din Craiova

Numeroși credincioși au participat astăzi, 4 martie 2012, în Duminica Ortodoxiei, la slujba Sfintei Liturghii arhierești săvârșită la Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului-Dudu” din Craiova, de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei religioase, după cum ne informează Gheorghe Cioiu, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credincioșilor despre semnificația duhovnicească a primei duminici din Postul Sfintelor Paști și despre importanța pe care o are icoana în Biserica Ortodoxă, subliniind prezența în acest sfânt locaș a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

„Am dorit să slujim astăzi în această Sfântă Biserică pentru că aici păstrăm cu multă evlavie și credință Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, o adevărată comoară a orașului nostru. Prezența ei ne amintește și astăzi de biruința Orotdoxiei asupra rătăcirilor eretice și totodată de înomenirea Fiului lui Dumnezeu, care este temeiul cinstirii Sfintelor Icoane „, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Ridicată între anii 1750-1756, Catedrala – paraclis mitropolitan „Maica Domnului-Dudu”, s-au „Madona Dudu” cum mai este cunoscută, a fost refăcută în 1844 după ce a fost aproape distrusă de cutremurul din 1831. Forma actuală a bisericii datează din perioada 1928-1938, când a fost complet refăcută. Numele sfântului locaș a rămas în tradiția locului după icoana Maicii Domnului, care – spune legenda – a fost găsită într-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul. În incinta așezământului a funcționat o perioadă vechea școală „Obedeanu”, care în 1826 a devenit Școala Centrală. Hramurile bisericii sunt „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Antonie cel Mare”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…