Slujire arhierească la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău

În cea dea doua duminică după Rusalii (a Sfinților Români), la 19 iunie 2012, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău.

În predica sa, după cum ne informează mitropoliabasarabiei.md, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru, între altele, a spus: „Astăzi serbăm, conform calendarului bisericesc, pe toți sfinții români. Este o tradiție mai veche ca, în a doua duminică după Rusalii, fiecare Biserica să-și serbeze pe sfinții naționali. În această duminică facem pomenirea sfinților de același neam cu noi, pe cei care ducând o viață curată și înmulțind virtutea s-au asemănat cu Dumnezeu. Sfinții naționali la fel ca și sfinții universali sunt de toate categoriile sociale, arătându-ne că orice om, indiferent de ocupația sa, poate să devină sfânt. Și la fel avem sfinți cunoscuți și necunoscuți. Numele unora le cunoaștem de la anumite stânci, poiene, munți, pâraie ș.a., în preajma cărora s-au nevoit. Sfinții sunt pentru noi modele, pentru că ne-au demonstrat că dacă există dragoste de Dumnezeu și voință se poate ajunge la demnitate îngerilor. Ei s-au sfințit prin rugăciune, post și fapte de milostenie și în acest sens sunt, pentru noi, adevărați învățători „.

„Să învățăm de la sfinți cum să folosim timpul, pentru ca perioada petrecută pe pământ să fie un timp de creștere spirituală și de dobândire a mântuirii – viețuirea în comuniune sfântă cu Dumnezeu.”, a îndemnat Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

Comentarii Facebook


Știri recente