Slujire arhierească la Mănăstirea Nămăiești din Argeș

În Duminica Vameșului și a Fariseului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nămăiești, informează „Ziarul Lumina”. Situată în apropierea municipiului Câmpulung Muscel, Mănăstirea Nămăiești datează din prima jumătate a secolului al XVI-lea.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat credincioșii ca nu numai în perioada premergătoare Postului Sfintelor Paști să intensifice rugăciunea, ci tot timpul. ‘Cum rostim zilnic ‘Tatăl nostru’ ar trebui să zicem zilnic și rugăciunea ‘Doamne și Stăpânul vieții mele’, nu numai în perioada Postului Mare, pentru că noi suntem mereu în primejdie de a greși. Atunci când zicem: ‘Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie’, ne ducem cu mintea la fariseul din Evanghelie care a grăit în deșert. El a judecat, și rugăciunea lui s-a transformat în ocară. Continuăm rugăciunea zicând: ‘Duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie slugii tale. Așa, Doamne Împărate dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin’. Este rugăciunea perfectă de umilință pe care o putem rosti atunci când dorim să ne punem ordine în viața noastră căindu-ne pentru greșelile făcute’, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

Icoană făcătoare de minuni atribuită Sfântului Luca

Mănăstirea Nămăiești, care datează din anul 1547, se află într-o zonă cu străvechi urme istorice, ascunsă într-o stâncă. Aici se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, atribuită de tradiție Sfântului Evanghelist Luca. Potrivit unor legende, trei ciobani au ajuns cu oile pe stânca în care se află astăzi mănăstirea. Înnoptând în aceste locuri, au avut toți trei același vis, în care un înger le-a spus că în acea stâncă se află o icoană zugrăvită după chipul adevărat al Maicii Domnului. Dimineața și-au spus unul altuia visul avut, s-au înfricoșat și au hotărât să se mute pe un versant alăturat. Visul s-a repetat în noaptea următoare, iar în a treia noapte li s-a arătat chiar Maica Domnului, care i-a dus la o stâncă anume și le-a arătat intrarea în grotă, și le-a spus să facă un lăcaș de închinare acolo unde vor găsi icoana. Hramurile alese de ei au fost al Intrării în Biserică a Maicii Domnului și al Izvorului Tămăduirii. Icoana Maicii Domnului a fost adusă pe aceste meleaguri de Sfântul Apostol Andrei, care în drumul său dinspre Dobrogea spre Dacia Superioară a făcut un popas lângă un templu închinat lui Zamolxes. Apostolul Andrei, care crezuse că în grotă trăiește un slujitor al zeului, pe care-l va creștina, nu găsește pe nimeni în grotă și s-ar fi adresat celor cu care călătorea: ‘Nemo est – Nu este nimeni’, de unde numele Nămăiești. Apostolul a coborât în grotă și a lăsat icoana în partea de nord, aproximativ pe același loc în care se află acum biserica mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente