Slujire arhierească la Mănăstirea Leucușești

Viețuitorii Mănăstirii Leucușești, județul Suceava, au avut bucuria acum două zile de a-l avea în mijlocul lor pe Înalt Preasfințitul Pimen. Așezarea monahală, situată în apropierea orașului Fălticeni, este ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare, informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 2 decembrie, Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Leucușești. La finalul slujbei, Înalt Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Evanghelia vindecării orbului din Ierihon. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a amintit că dintre toate simțurile vederea este cea mai importantă.

„Fără vedere, totul este întuneric în jurul nostru. Totuși, cei orbi se ridică la Dumnezeu cu mintea, Îl simt pe Cel Preaînalt, înțeleg poruncile lui și le împlinesc. Mântuitorul a dat vindecare mai multor orbi. Mântuitorul a spus: „Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei care văd să fie orbi. Și au auzit acestea unii dintre fariseii care erau cu El și I-au zis: Oare și noi suntem orbi? Iisus le-a zis: Dacă ați fi orbi n-ați avea păcat. Dar acum ziceți: Noi vedem. De aceea păcatul rămâne asupra voastră” (Ioan 9, 39-41). Fariseii erau orbi cu ochii sufletului pentru că nu vedeau faptele minunate pe care Mântuitorul le săvârșea. Ochii sufletului sunt întunecați de păcat. Astfel se îmbolnăvesc și ochii trupului. Omul poftește cu ochii cele pământești într-un mod păcătos. Trupul nu este văzut de om ca templu al Duhului Sfânt. Pentru a avea ochii sufletului curați trebuie să înlăturăm păcatul. De aceea, trebuie să mergem la duhovnic și să ne spovedim. Păcatul este o boală, iar vindecarea de păcat se oferă la Taina Spovedaniei”, a explicat Înalt Preasfințitul Pimen.

Mănăstirea Leucușești a fost înființată în anul 2000, iar un an mai târziu, biserica acestei așezări monahale, închinată Sfântului Vasile cel Mare, a fost sfințită. În apropierea lăcașului de închinăciune a fost ridicat un corp de chilii. Toate lucrările s-au realizat prin implicarea părintelui stareț Ioil Corbu. Mănăstirea Leucușești se află la cinci kilometri de orașul Falticeni. La această așezare monahală se poate ajunge pe DJ108, spre Dolhasca.

Comentarii Facebook


Știri recente