Slujire arhierească la Mănăstirea Jitianu din județul Dolj

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei a oficiat astăzi, 2 februarie 2012, în ziua Sărbătorii Întâmpinării Domnului, slujba Sfintei Liturghii la Mânăstirea Jitianu din județul Dolj, în sobor de preoți și diaconi, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit credincioșilor despre semnificația praznicului Întâmpinarea Domnului, subliniind faptul că și noi suntem întâmpinați de Mântuitorul Hristos, atunci când venim în Biserică, atunci când suntem în rugăciune: „Dumnezeu, ca Părinte bun și cunoscător al inimilor noastre, Cel care ne iubește neîncetat și fără limită, ne întâmpină întotdeauna când îL chemăm în rugăciune, când mergem în Biserica Sa. Ba mai mult, ne spune că suntem binecuvântații Tatălul Ceresc. Iar noi, fie că suntem în viața călugărească, fie că suntem în lume, avem nevoie să fim întâmpinați de Dumnezeu pentru ca suferințele, necazurile și greutățile noastre să fie ridicate de Cel care poate să poarte poverile noastre”.

Mănăstirea Jitianu este situată la numai câțiva kilometri de orașul Craiova, pe ruta Podari – Perișor – Calafat. Sfântul așezământ monahal are aproape șase secole de istorie și tradiție ortodoxă. A fost menționat documentar la începutul secolului al XVI-lea drept ctitorie a boierilor Craiovești. Conform tradiției, este prima biserică ctitorită de Mircea cel Bătrân, în amintirea oștenilor căzuți în luptele de la Rovine. Edificiul actual al Mănăstirii Jitianu, cu hramul „Sfântul Dimitrie”, s-a construit între anii 1654-1658, de către domnița Bălașa, soția lui Constantin Basarab. Biserica a fost renovată în perioada 1925 – 1932, iar o altă consolidare s-a efectuat după cutremurul din martie 1977. În prezent funcționează ca mânăstire de călugări cu un număr de opt viețuitori.

Comentarii Facebook


Știri recente