Slujire arhierească la Mănăstirea cu hramurile „Schimbarea la Față” și „Sfânta Treime” din Pasul Prislop

Peste două mii de persoane participă astăzi, 22 august, la festivalul „Hora de la Prislop” din județul Maramureș, manifestare ajunsă la ediția cu numărul patruzeci și doi. Festivalul a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată la noua mănăstire din Pasul Prislop, cu hramurile „Schimbarea la Față” și „Sfânta Treime”. Slujba a fost săvârșită de un numeros sobor de preoți, în frunte cu Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Înaltpreasfinția Sa a oficiat, apoi, și o slujbă de pomenire pentru eroii din Primul Război Mondial căzuți pe aceste meleaguri și a arătat că „de anul trecut s-a început tradiția să se pomenească eroii înmormântați în jurul acelei mănăstiri, întrucât acolo a fost front și sunt mormintele lor”. De asemenea Înaltpreasfinția Sa a arătat că Sfânta Liturghie oficiată aici „are și acest scop de a aduce în memoria celor ce participă, jertfele și luptele care s-au dat pe acele locuri”, informează Radio TRINITAS.

Potrivit organizatorilor, Festivalul „Hora de la Prislop” are în program un spectacol folcloric de amploare. Pe scenă vor urca 20 de ansambluri și 16 interpreți de muzică populară din Suceava, Maramureș, Sălaj și Bistrița. Pe lângă concertele de pe scenă, toți cei prezenți pot vizita mai multe expoziții de artă populară, ceramică, cioplituri în lemn, creații pentru uz gospodăresc.

De asemenea, a fost organizată și o expoziție dedicată istoricului festivalului, care are loc în cadrul Simpozionului tematic „Hora la Prislop – tradiție și continuitate”

Comentarii Facebook


Știri recente