Slujire arhierească la Mănăstirea Arad-Gai

„Nașterea Maicii Domnului” este hramul paraclisului de vară al Mănăstirii ‘Sfântul Simeon Stâlpnicul’, din Arad-Gai, ce devine loc de pelerinaj pentru credincioși, în special arădeni, care vin aici an de an pentru a se ruga și a participa la sfintele slujbe. Și în acest an, în ajunul Nașterii Maicii Domnului, obștea monahală și pelerinii veniți la mănăstire au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor, la slujba Vecerniei cu Litie, pe Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

În cadrul slujbei, Înalt Preasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța praznicelor Maicii Domnului în păstrarea credincioșilor în dreapta credință. Faptul că Biserica a rânduit în tot cursul anului sărbători închinate Preacuratei Fecioare, unele mai mari, altele mai mici, unele care cinstesc momente din viața ei, altele icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului sau slujbe dedicate (acatiste etc.), exprimă, totodată, și evlavia credincioșilor față de sfinții lui Dumnezeu, între care Maicii Preciste i se aduce un cult de supravenerare sau preacinstire.

Înalt Preasfinția Sa a subliniat, de asemenea, faptul că Mănăstirea Arad-Gai, cu toate realizările ei în timp – biserica veche, biserica din lemn monument istoric, paraclisul de vară, biserica nouă și clopotnița -, s-a constituit aici, în municipiul de pe Mureș, drept vatră de spiritualitate ortodoxă care dă mărturie peste vremi despre evlavia credincioșilor din zonă și despre râvna viețuitorilor așezământului monahal pentru această ,,grădină a Maicii Domnului’.

În încheierea cuvântului părintesc, chiriarhul a amintit și faptul că hramul vechi al mănăstirii, ‘Sfântul Simeon Stâlpnicul’, dar și sărbătorirea Nașterii Maicii Domnului, de la 8 septembrie, atrag credincioșilor luare aminte despre începutul indictionului, a unui an nou bisericesc, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu rugăciuni și slujbe sfinte.

Obiecte de patrimoniu în muzeul mănăstirii

Mănăstirea Arad-Gai cu hramul ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul’ se află în cartierul de nord-vest al municipiului Arad, la 50 de kilometri nord de Timișoara. Aceasta a fost ridicată între anii 1760 și 1762, de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768).

La acea vreme, mănăstirea se înfățișa ca un ansamblu alcătuit dintr-un conac (reședința pe timp de vară a episcopului), o biserică și anexe gospodărești.

Mănăstirea a constituit de-a lungul vremii un loc de închinare și alinare sufletească pentru numeroși credincioși, astfel încât, la marile praznice, sute de pelerini din întreg Banatul își îndreaptă pașii spre așezământul monahal de la marginea Aradului. În prezent, așezământul este organizat ca mănăstire de maici cu viață de obște, cuprinzând 18 viețuitoare. Muzeul mănăstirii cuprinde o valoroasă colecție de obiecte de artă bisericească, icoane pe lemn din secolul al XVII-lea, cărți, manuscrise, veșminte și alte obiecte de cult, multe cu valoare de patrimoniu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…