Slujire arhierească la Mănăstirea Arad-Gai

Cea dintâi sărbătoare mare a anului bisericesc, Nașterea Maicii Domnului, și ajunul acesteia au constituit pentru maicile și pentru mulțimea pelerinilor prezenți la Mănăstirea Arad-Gai un prilej de alese bucurii duhovnicești. La sfintele slujbe rânduite: Vecernia și Utrenia cu Priveghere, Taina Sfântului Maslu, în ajun și ziua praznicului, Ceasurile liturgice, Slujba Aghesmei mici, Acatistul, Sfânta Liturghie, a participat, împreună-rugător și înțelept dascăl, prin cuvinte calde de învățătură, care au pătruns adânc în mintea și inima celor prezenți, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Înalt Preasfinția Sa a oficiat slujba Vecerniei cu Priveghere, în ajun, și Sfânta Liturghie arhierească, în ziua praznicului. Cuvântul de învățătură rostit la cele două slujbe a avut ca temă locul bucuriei în viața creștină, ca rod al Duhului Sfânt, cu referire deosebită la cultul Maicii Domnului în Ortodoxie.

Înalt Preasfinția Sa a arătat că sentimentul bucuriei este mai mult decât un simțământ; este o stare cuprinsă în bucuria universală a creației: ‘toată suflarea să laude pe Domnul…’. Sensul moral și dogmatic al bucuriei, adâncit în lumina Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții, abundă îndeosebi în imnografia praznicelor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ca de altfel în toată rânduiala slujbelor, aducând astfel credincioșilor adevărată bucurie sufletească. Prin mijlocirea aceleia de care ‘se bucură toată făptura, soborul îngeresc și neamul omenesc…’, cum cântă Axionul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, credincioșii găsesc bună călăuzire spre neîncetata înălțare în bucuria cea veșnică, însuși conținutul troparului sărbătorii arătând că bucuria este tocmai biruința noii Eve în raport cu cea dintâi, prin care dezlegând blestemul s-a dobândit binecuvântarea. Chiriarhul a evidențiat totodată faptul că prezența monahilor și preoților, ca și a pelerinilor în această zi la mănăstire, reîmprospătează binecuvântarea venirii în lume a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, care ne-a adus tuturor bucuria mântuirii.

Comentarii Facebook


Știri recente