Slujire arhierească la hramul schitului de lângă satul Pelișor, județul Sibiu

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie din ziua Sfântului Prooroc Ilie la schitul de lângă satul Pelișor, județul Sibiu, informează „Ziarul Lumina”. Așezământul monahal ocrotit de marele prooroc al Vechiului Testament, deși construit doar de câțiva ani, a devenit un important centru spiritual. An de an, pelerini din zonă, dar și din alte părți, poposesc aici pentru a se bucura de momente duhovnicești deosebite și pentru a participa la slujbele religioase oficiate aici după un programul intens, asemănător celor de la marile mănăstiri din țară.

Așezat într-un cadru natural de vis, între orașele Agnita și Mediaș, Schitul ‘Sfântul Prooroc Ilie’, de lângă satul Pelișor, județul Sibiu, este de câțiva ani un important punct de pelerinaj pentru credincioșii din zonă. În ziua hramului, sute de credincioși vin la schit să se roage, să fie binecuvântați de soborul de preoți și să uite pentru câteva ore de aglomerația urbană pentru a căpăta liniștea interioară. La hramul din acest an, pelerinii au venit de dimineață la schit pentru a-l întâmpina, alături de obște, pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu, care a oficiat Sfânta Liturghie în aer liber, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În fața altarului din aer liber, credincioșii s-au ferit de razele necruțătoare ale soarelui într-un cort de armată și au depășit astfel orice greutate în a se bucura de sărbătoarea așezământului monahal de la Pelișor. Din soborul de preoți au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, precum și parohi din localitățile învecinate. Au fost prezenți la hram și oamenii apropiați schitului, care au sprijinit de-a lungul timpului lucrările de construcție de aici.

Falșii dumnezei

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Laurențiu a amintit principalele minuni făcute de Sfântul Ilie și a evidențiat chemarea și misiunea pe care le-a avut proorocul. ‘Întâi de toate, vedem că Dumnezeu l-a încredințat pe Sfântul Ilie și i-a dat puterea de a-L mărturisi în fața păgânilor. Ne amintim de istorisirea pilduitoare a minunii făcută în fața regelui Ahab și mai ales în fața reginei Izabela, care adusese 40 de preoți slujitori la templele păgâne. Sfântul Ilie a cerut regelui și reginei să participe la o demonstrație, pentru a vedea care este adevăratul Dumnezeu. A poruncit ca fiecare să aducă jertfă lui Dumnezeu, să sacrifice un animal pus pe altar să fie ars. Dacă fumul se ridica spre cer, către Dumnezeu, amintindu-ne de jertfele lui Cain și Abel, era semn că jertfa era primită. Cei 40 de slujitori la idoli au zidit altarele și au invocat pe zeii lor pentru a trimite foc din cer ca să aprindă altarul, dar nu s-a întâmplat nimic. Atunci, Sfântul Ilie a zidit altarul, a pus jertfa pe altar, a poruncit să se toarne apă multă, pentru a nu se crede că a fost foc ascuns. Și s-a rugat Sfântul cu puterea sa de foc, cu credința lui puternică și a zis: ‘Doamne, Dumnezeul lui Israel, ascultă pe robul Tău și trimite foc din cer asupra acestui jertfelnic și dovedește că tu ești adevăratul Dumnezeu’. Și îndată s-a coborât foc din cer și a mistuit jertfa lui Ilie. S-a dovedit, astfel, care este adevăratul Dumnezeu și a pus să fie omorâți acei falși profeți, închinători la dumnezei imaginari. Sfântul Ilie, slujitor al adevăratului Dumnezeu, L-a făcut astfel cunoscut oamenilor. Dar pentru noi, cei de astăzi, pilda aceasta este doar o întâmplare pe care o avem trecută în viața sfântului? Și noi suntem tentați, provocați, dispuși deseori să-l înlocuim pe adevăratul Dumnezeu cu idoli pe care noi îi fabricăm. Ei țin de plăcerile noastre și de bunurile acestei lumi trecătoare. Ei sunt dumnezei falși, trecători, pentru că oricâte bogății am aduna în această viață, le pierdem într-o clipită. Vedem cum se pot pierde, dar vedem și cum Dumnezeu ni se dezvăluie nouă, ni se face cunoscut prin Fiul Său, care ne-a răscumpărat pe noi și ne împărtășește de comuniunea cu El, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Său’, a spus Părintele Mitropolit.

Părintele exarh Visarion a mulțumit, la final, Înaltpreasfințitului Laurențiu pentru prezența la hramul mănăstirii și pentru grija pe care întâistătătorul Mitropoliei Ardealului o are față de viața monahală din Arhiepiscopia Sibiului.

Mulțumiri au venit și din partea obștii schitului, adresate prin stareța Teoctista Ababei.

Ctitoria familiei Piloiu

Schitul ‘Sfântul Prooroc Ilie’ de la Pelișor a fost înființat în 2005, prin jertfa familiei de oieri Piloiu. În același an, s-a turnat placa de beton pe care a fost construită biserica de lemn a schitului. Prima slujbă s-a oficiat pe 20 iulie 2005. Din noiembrie 2005 până pe 26 decembrie 2005, când s-au finalizat lucrările la biserică, membrii familiei Piloiu, frații Gheorghe, Ilie, Vasile și Spiridon, sprijiniți de familia Toma din Moșna, au trudit cu multă dragoste pentru a zidi lăcașul de cult. În 2006, părintele Iulian Ababei a fost numit egumen, iar câțiva monahi și frați au venit la schit pentru a viețui aici. În același an s-a început construcția corpului de chilii, unde se află și sala de mese pentru 150 de persoane, bucătăria și alte anexe. Din 2008, așezământul a fost transformat în schit de maici și a fost numită stareță monahia Teoctista Ababei.

Comentarii Facebook


Știri recente