Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Vodița

Cu prilejul sărbătorii Nașterea Maicii Domnului, sâmbătă, 8 septembrie 2012, Mănăstirea Vodița își serbează hramul. Sfântul așezământ monahal este un important monument istoric și arhitectural oltenesc, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar.

Sărbătoarea hramului va începe de vineri seara, prin săvârșirea Vecerniei Mari cu Litie. În dimineața zilei de sâmbătă, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cântarea liturgică va fi asigurată de către o parte din membrii corului episcopal Kinonia, după cum ne informează Catalin Cernatescu, Redactor stiri Episcopia Severinului si Strehaiei.

Mânăstirea Vodița este o manăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Românești, Vlaicu-Vodă. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.

Așezământul monahal al Vodița a fost reînființat în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și a fost construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște.

În anul 1995 s-a început execuția unei frumoase biserici de lemn, la realizarea căreia au fost preluate elemente din stilul traditional maramureșan. Biserica a fost sfințită la data de 29 iulie 2001, de către Î.P.S. Teofan, pe atunci Mitropolitul Olteniei.

Începând din anul 1997 staret al Manastirii Vodita este P.C. Protos. Ioanichie Nicolaescu.

Hramul principal al mănăstirii este „Sf. Antonie cel Mare”, prăznuit de Biserică la data de 17 ianuarie.

În Episcopia Severinului și Strehaiei, mănăstirea Vodița si alte 13 biserici își serbează sâmbătă hramul.

Comentarii Facebook


Știri recente