În ziua Praznicului „Nașterii Maicii Domnului”, sâmbătă, 8 septembrie 2012,ctitoria Sfântului voievod Neagoe Basarab din stațiunea Călimănești a îmbrăcat haine de aleasă sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, cu prilejul hramului Sfintei Mănăstiri Ostrov, din stațiunea Călimănești, județul Vâlcea.
După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat însemnătatea praznicului „Nașterii Maicii Domnului”, sfătuindu-i pe credincioșii prezenți să trăiască în ascultare, smerenie și curățenie sufletească, și să înalțe rugăciuni către Maica Domnului, singura ocrotitoare și mijlocitoare la Fiul său pentru sufletele noastre.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestui sfânt locaș, potrivit arhiram.ro.
La marea sărbătoare prăznuită la Mănăstirea Ostrov au participat preoți și numeroși credincioși din eparhie și din țară.
Cu această ocazie a fost sărbătorită și împlinirea a 491 de ani de la ctitorirea bisericii Mănăstirii Ostrov de către Sfântul Voievod Neagoe Basarab și familia sa.
Mănăstirea Ostrov cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” se află amplasată pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimănești de pe râul Olt.
Biserica este rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, între anii 1520-1521, fiind ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina.
La 22 decembrie 1838 chiliile și clădirile existente au fost distruse de un incendiu, fiind rezidite pe temeliile vechi în anul 1940. Principalele restaurări s-au făcut în anii 1940, 1956-1957, 1962-1963.
Din timpul lui Neagoe Basarab au rămas trei icoane: Sfântul Nicolae, Coborârea de pe cruce și Sfântul Sava, toate de o mare valoare artistică, în prezent aflate în custodia Muzeului de Artă al României.
Începând cu secolul al XVI-lea până în 1890, Schitul Ostrov a fost schit de călugărițe. În acest schit s-au călugărit soția lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, și mama lui Mihai Viteazul care și-a luat numele de Teofana.
Construcția hidrocentralei Călimănești a impus ca biserica împreună cu insula să fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, și reconstruită casa stăreției. Întregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii stațiunii Călimănești-Căciulata care, pe lângă alte „dotări”, reunește un număr de 47 de specii de arbori, arbuști și trandafiri.