Slujire arhierească la Fortul 13 Jilava

Fortul 13 Jilava, temuta închisoare prin care au trecut foarte mulți dintre luptătorii anti-comuniști, a fost redeschis pentru o zi de rugăciune.

În acest loc al terorii și al martiriului, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie și un parastas pentru toți cei care au suferit sau și-au dat viața între zidurile groase ale pușcăriei, informează TRINITAS TV.

„Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o însemnătate deosebită pentru toate penitenciarele din România deoarece Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost aleși ca ocrotitori pentru penitenciare și mai ales pentru persoanele private de liberate. Astăzi, conducerea Penitenciarului Jilava a ales ca să se săvârșească Sfânta Liturghie în încăperea centrală din Fortul 13 unde de-a lungul timpului au suferit și ierarhi și preoți ortodocși, dar și mulți oameni, pentru demnitatea poporului român”, a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.

La zece metri sub pământ, la Jilava zace în paragină o parte de istorie. Încăperi strâmte, luminate doar printr-o fereastră minusculă, în care erau înghesuiți și câte 180 de arestați, păstrează și acum urmele suferinței.

Pentru că Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt ocrotitorii penitenciarelor, în ziua lor de pomenire oricine dorește poate păși dincolo de gratii pentru a vedea locul unde floarea intelectualității românești din „interbelic” a fost torturată, dar și pentru a vizita actualii deținuți.

Cu pași timizi au trecut dincolo de gratii vizitatori curioși să descopere lumea celor fărădelege, dar și istoria îngropată între zidurile Fortului 13.

Jilava tace, dar zidurile sunt parcă impregnate de urmele suferințelor îndurate de cei închiși aici.

Comentarii Facebook


Știri recente