Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Deva

În Duminica după Botezul Domnului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Deva, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat necesitatea Sfântului Botez, ca o condiție indispensabilă pentru dobândirea calității de ‘fiu al lui Dumnezeu’ și ‘fiu al Bisericii’, implicit posibilitatea de intrare în Împărăția cerurilor, scopul existenței umane. Odată cu această duminică s-a încheiat ciclul sărbătorilor sfârșitului de an 2011 și început de an 2012, praznice care au avut menirea de a-L înfățișa pe Hristos întâi ca Prunc Născut din Fecioara Maria și mai apoi ca Pedagog, ieșit la propovăduirea Împărăției cerurilor și la dobândirea acesteia prin fapte vrednice de pocăință.

Catedrala episcopală ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Deva a fost ridicată în anul 1861, din inițiativa mitropolitului Ardealului de la acea vreme, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. Pictura sfântului lăcaș a fost executată între anii 1929 și 1931 de către profesorul Alexandru Pop, directorul Academiei de Belle-Arte din Cluj-Napoca, iar iconostasul, din lemn de stejar, a fost realizat de Școala de Meserii din Deva în anul 1940. Cele trei clopote ale mărețului lăcaș au fost turnate din material de război, pe cheltuiala familiei dr. Petru Groza. Catedrala impresionează prin conceptul său inedit arhitectonic, precum și prin frumoasele ornamentații și cele 21 de cruci ce o împodobesc.

Comentarii Facebook


Știri recente