Slujire arhierească la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent duminică, 23 ianuarie, în mijlocul credincioșilor din Lugoj și a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei ‘Adormirea Maicii Domnului’, un impresionant monument al artei arhitecturale de secol al XVIII-lea din oraș, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Preasfinția Sa a fost întâmpinat de părintele protopop Ioan Cerbu, alături de ceilalți preoți slujitori ai bisericii, părintele prof. dr. Vasile Muntean, părintele ic. stavr. Bujor Damșa, pr. ic. Nicolae Borduz, precum și diac. Cristian Cerbu.

Biserica, impresionantă prin dimensiunile sale și comparativă cu o catedrală, s-a arătat de această dată a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioși prezenți la Sfânta Liturghie, veniți în număr mare, alături de reprezentanți ai autorităților locale, pentru a primi binecuvântarea ierarhului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericesc ‘Ion Vidu’ al Parohiei ‘Adormirea Maicii Domnului’, dirijat de prof. Alina Bogoevici. Părintele diacon Cristian Cerbu, în cuvântul de învățătură rostit, a menționat că ‘Evanghelia duminicii acesteia ne arată cum Dumnezeu se oprește în urma solicitării și a credinței orbului, ce a venit către Hristos cerând din adâncul sufletului miluire. În această pericopă evanghelică, iubirea și mila lui Dumnezeu se întâlnesc și se împletesc cu credința omului. Mesajul Evangheliei este valabil și pentru noi, cei de astăzi, Hristos acționează instantaneu în momentul când este chemat în ajutor de oamenii cu credință sinceră și statornică în mila și ajutorul Lui’, subliniind totodată faptul că orbul din Evanghelie după vindecare devine ucenic mărturisitor al lui Hristos, lucru la care trebuie să luăm cu toții aminte atunci când primim binecuvântarea mângâietoare a Părintelui ceresc.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Paisie a transmis binecuvântarea și purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, și a felicitat prezența credincioșilor lugojeni în biserică, arătând că frumusețea unei biserici ortodoxe se datorează atât arhitecturii specifice și a frescelor sale, dar în primul rând numărului impresionant de credincioși care îi pășesc pragul. Referitor la înțelesurile Evangheliei duminicale, Preasfinția Sa a menționat:

‘Fiecare dintre noi trebuie să cerem de la Dumnezeu, asemeni orbului, să dobândim vederea cea duhovnicească a lucrurilor, iar în momentul în care o dobândim, să o păstrăm și să nu o pierdem, pentru că greutățile și încercările de-a lungul vieții sunt nenumărate. Avem nevoie de lumina care izvorăște de la Hristos, dătătorul vieții veșnice, ca să putem trece prin viață fără să ne descurajăm, să deznădăjduim, ci și să rămânem încredințați că Dumnezeu este cel care ne poartă de grijă și cel care dorește ca noi să ne mântuim, fiind cu El în pământul acesta și în veșnicie’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…