Slujire Arhierească în satul natal al Sfântului Antipa

Duminică, 6 iunie, va fi slujbă arhierească la Calapodești. Numele acestei localități, care nu ne spunea inițial nimic multora dintre noi, a intrat în circuitul valorilor spirituale ortodoxe universale datorită Sfântului Antipa născut pe aceste meleaguri, informează ‘Ziarul Lumina’. Datorită vieții sale sfinte este cinstit în prezent de toată Ortodoxia. ‘De când s-a deschis mănăstirea de la Calapodești închinată Sfântului Antipa de la Calapodești, originar din acel sat, s-au stabilit două hramuri. Mai întâi cel din 10 ianuarie, când este prăznuit Sfântul, iar al doilea hram, când iarăși se face pelerinaj în acel loc, în Duminica Sfinților români, care urmează după Duminica Tuturor Sfinților’, a explicat Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care va fi prezent la Calapodești pentru a se ruga alături de credincioșii acestei regiuni, dar și pentru a încerca să atragă atenția factorilor de decizie cu privire la valoarea spirituală a acestei părți din județul Bacău. ‘Voi avea o discuție cu personalități ale vieții publice din cadrul județului, deputați și senatori, pentru ajutorarea acestei zone, care, deși bogată spiritual, este defavorizată material’, a mai spus Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul. De altfel, în anii viitori, se dorește ca la Calapodești să ajungă inclusiv clerici din cele mai cunoscute state ortodoxe, în care Cuviosul Antipa se bucură de o cinstire deosebită. ‘Cu ajutorul Bunului Dumnezeu intenționăm ca, în viitorul apropiat, să aducem în satul natal al Cuviosului Antipa delegați din partea Bisericii Ortodoxe Ruse și din partea Bisericii Ortodoxe a Greciei, țări în care cultul Sfântului s-a dezvoltat cu mult înainte, dat fiind faptul că Sfântul Antipa este cinstit și recunoscut în toată Ortodoxia’, a precizat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

După cum se știe, Sfântul Antipa de la Calapodești este singurul român athonit prăznuit de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă și Sfântul Munte Athos. A fost trecut în rândul sfinților printr-o canonizare spontană, venită îndată după trecerea sa la cele veșnice, ceea ce constituie și un temei pentru recunoașterea sfințeniei sale de către Biserica strămoșească. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești în anul 1992. Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a scris slujba acestui sfânt citită în Biserici în ziua de serbare, 10 ianuarie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…