Slujire Arhierească în Parohia Zărand din Protopopiatul Arad

Parohia Ortodoxă Zărand din Protopopiatul Arad s-a aflat duminică, 20 martie 2011, în mare sărbătoare marcată de descinderea Înalt Preasfințitului Timotei Seviciu al Aradului în mijlocul credincioșilor acestei parohii pentru slujirea Sfintei Liturghii, după cum informează episcopiaaradului.ro.

De dimineață, începând cu ora 9.30 Înalt Preasfinția Sa a fost întâmpinat în fața bisericii de soborul slujitor. La eveniment au participat și oficialitățile locale în frunte cu primarul comunei.

În cadrul cuvântului de învățătură de la Sfânta Liturghie, Înalt Preasfinția Sa a tâlcuit pericopa apostolică și evanghelică, subliniind dubla importanță a duminicii a doua a Postului Mare: vindecarea slăbănogului și pomenirea Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Referindu-se la pericopa evanghelică, ierarhul a scos în evidență credința celor patru prieteni ai slăbănogului și a sa, care i-a adus vindecarea sufletească și trupească. Vindecarea sufletească este condiție a tămăduirii trupești, căci dacă sufletul este curat și trupul este luminat, conform preceptelor evanghelice. Al doilea moment al duminicii a doua a Postului Mare a fost marcat de personalitatea Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. A fost prezentată personalitatea și învățătura despre rugăciune și lumina necreată a Sfântului Grigorie. În continuare s-a arătat faptul că Sfântul Grigorie a activat în Tesalonic unde se află moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir care este și ocrotitorul bisericii parohiale din Zărand.

În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfinția Sa a mai arătat că perioada Postului Mare implică săvârșirea faptelor bune de ajutorare a semenilor. Aici ierarhul a amintit credincioșilor mesajul Sfântului Sinod al BOR din Duminica Ortodoxiei cu privire la colecta Fondului Central Misionar, îndemnând credincioșii spre fapta cea bună.

Nu în ultimul rând, Înalt Preasfinția Sa a pus la sufletul credincioșilor grija față de familia creștină, temă de meditație în acest an consacrat de către Sfântul Sinod Tainei Sfântului Botez și Sfintei Cununii.

Comentarii Facebook


Știri recente