Slujire arhierească în Parohia Tălagiu, județul Arad

Credincioșii Parohiei Tălagiu din Protopopiatul Sebiș, județul Arad, au avut, duminică, 19 august 2012, bucuria de a-l avea ca oaspete pe Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care, la invitația preotului paroh Cristian Bacoș și a organelor parohiale, a efectuat aici o vizită pastorală pentru a binecuvânta lucrările de reparații interioare și exterioare ce s-au efectuat la biserica parohială cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ și pentru a sfinți noul iconostas, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Înalt Preasfinția Sa a fost întâmpinat la sosire de către protopopul locului, pr. Beni Ioja, și de primarul comunei, Viorel Groza, în prezența tuturor locuitorilor parohiei, îmbrăcați în frumoase costume populare. Înalt Preasfinția Sa a binecuvântat și sfințit biserica, apoi a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia a adresat celor prezenți un părintesc cuvânt de învățătură despre conștiința datoriei, despre raportul dintre datoriile materiale și cele spirituale, axat pe cuvintele din Apostolul zilei (I Corinteni 9) și pe cele ale pericopei evanghelice (Matei 18), parabola celor doi datornici.

‘Conceptul are o largă cuprindere legată de ținuta morală a creștinului, dar cu implicațiile teologice ale răspunderii omului față de întreaga creație, o atenție deosebită concentrându-se asupra modelului dat de Rugăciunea Domnească, anume iertarea divină’, a subliniat Înalt Preasfinția Sa.

La încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh a fost hirotesit întru iconom, iar preotul Dănuț-Voicu Dan de la Parohia Dumbrava, întru sachelar. O agapă frățească a încheiat praznicul sfințirii bisericii parohiale din Tălagiu. Parohia este atestată documentar în anul 1730, primul preot fiind Arsenie Hărduț, urmându-i la păstorirea credincioșilor mulți descendenți ai familiei.

În continuarea itinerarului pastoral, IPS Timotei a vizitat filia Budești a Parohiei Dumbrava, același protopopiat unde a săvârșit Vecernia, în prezența enoriașilor, cărora le-a adresat un părintesc cuvânt de învățătură despre însemnătatea respectului față de tradiția bisericească locală, prin strădania de a îngriji și conserva sfintele lăcașuri înălțate de către înaintași, cu referire specială la cele trei altare ale parohiei: biserica veche, cea nouă și capela amenajată în incinta școlii.

La reîntoarcerea la Reședința eparhială chiriarhul a vizitat Filia Aciuța și Parohia Pleșcuța, același protopopiat, fiind întâmpinat de preotul paroh Simion Păiușan și de credincioșii de aici, care și-au arătat în modul cel mai sincer atașamentul față de chiriarh. Acesta le-a adresat un părintesc cuvânt de învățătură în contextul citirilor zilei și al tematicii anului bisericesc, Taina Sfântului Maslu și îngrijirea bolnavilor, ca datorie creștină față de aproapele. În Filia Aciuța IPS Timotei a săvârșit o slujbă de pomenire pentru preotul Ioan Șerb, fost dirijor al Corului ‘Armonia’ al catedralei vechi din Arad, înmormântat aici.

Comentarii Facebook


Știri recente