Slujire arhierească în Parohia Suiug din prot. Marghita

În Duminica a XXI-a după Rusalii, 16 octombrie 2011, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a binecuvântat lucrările de înnoire a bisericii parohiale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Suiug, Protopopiatul Marghita și a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Pr. Bogdan Pop. În cadrul slujbei, diaconul Bogdan-Vasile Briciu a fost hirotonit în treapta preoției, ca preot misionar pentru protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din parohia Tomnatic.

Răspunsurile liturgice de la strană au fost date de un grup vocal format din elevi de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.

În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a explicat pericopa evanghelică duminicală. „Pilda semănătorului pe care am ascultat-o este una dintre cele mai cunoscute pilde rostite de Mântuitorul Iisus Hristos. O pildă care ne arată, în cuvinte pline de încărcătură simbolică, dar foarte simple în același timp, cum este lumea în raportul ei cu Dumnezeu și, mai precis, cum ne comportăm noi, oamenii, față de Cuvântul cel viu și adevărat al lui Dumnezeu, adică față de Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, pentru că știm că El este Cuvântul Care dintru început a fost la Dumnezeu. Cuvântul S-a întrupat, S-a făcut om, pentru ca pe noi, oamenii, să ne mântuiască, însă, înainte de jertfa Sa mântuitoare, Cuvântul S-a folosit de cuvinte pline da har și de înțelepciune care alcătuiesc Evanghelia Sa și în care ni s-a spus tot ceea ce trebuie să știm ca să ne mântuim. Pilda ne mai arată că, deși cuvântul lui Dumnezeu se răspândește în lume, nu toți oamenii îl primesc și nu toți oamenii se comportă la fel în fața adevărurilor mântuitoare. Astfel, deși cuvântul lui Dumnezeu fascinează și propovăduirea Evangheliei rămâne întotdeauna minunată, mulți dintre noi trăim și ne comportăm cu totul superficial, pe când adevărata rodire a cuvântului lui Dumnezeu se petrece întru răbdare, după cum ne arată Domnul Hristos”, a precizat Preasfinția Sa.

La final, Părintele Ioan Șugar, Protopopul Marghitei, a adresat un cuvânt de bun venit Ierarhului și a dat citire hrisovului îndătinat, arătând, printre altele, că prima atestare documentară care face referire la vechea vatră a satului Suiug datează din prima jumătate a secolului al XIV-lea. Într-un moment plin de emoție, părintele paroh Iosif Turdean, aflat în al 31-lea an de pastorație la Suiug, a rostit cuvântul de mulțumire adresat cu multă căldură Preasfințitului Sofronie.

Comentarii Facebook


Știri recente