Slujire arhierească în Parohia Șieu din Protopopiatul Vișeu

Postul Mare este, fără îndoială, una din perioadele anului în care bisericile sunt mai pline de credincioși ca niciodată. Fie că merg la parohiile lor, sau la marile vetre monahale, oamenii participă cu multă evlavie la slujbe, se împărtășesc și se roagă pentru sănătate.

În Maramureș, acolo unde obiceiurile străvechi și portul popular fac încă parte din viața de zi cu zi, Biserica este sufletul comunității. O dovedesc impunătoarele catedrale ridicate alături de seculare bisericuțe de lemn cu turle care ating cerul și mulțimile de oameni care le umplu la fiecare Sfântă Liturghie. Așa a fost și în miercurea din această săptămână, a V-a a Postului, în Parohia Șieu: sute de maramureșeni au luat parte la Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite, oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Deși are dimensiuni de catedrală, sfântul lăcaș a fost neîncăpător. Cei mai mici s-au așezat cuminți în față pentru a asculta slujba și pentru a se ruga, așa cum i-au învățat părinții și bunicii. Atmosfera de comuniune în rugăciune a fost întregită de corul bisericii.

După cuvântul de învățătură al ierarhului credincioșii s-au împărtășit. Mai bine de jumătate dintre cei prezenți au primit Sfintele Taine.

Dragostea față de Dumnezeu, față de Biserică, de slujitorii ei este mai presus de orice. Pentru a se împărtăși în această zi credincioșii s-au mărturisit și au ținut post negru toată ziua.

„În perioada aceasta am fost împreună cu ei în diferite părți ale eparhiei, miercurea și vinerea, și de fiecare dată am avut bucuria, ca și astăzi, aici la Șieu, să fie prezenți cel puțin 75% din comunitatea unde m-am dus. Biserica este împodobită de prezența lor și asta înseamnă că ei conștientizează cât de folositoare este o prezență frecventă la Biserică în această perioadă premergătoare Sfintei Învieri a Domnului. S-a înmulțit rugăciunea, s-au înmulțit slujbele, ele fiind și mai multe și mai lungi, iar credincioșii noștri nu se plâng de lungimea slujbelor, ci iubesc atmosfera duhovnicească din biserică”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, după cum informează TRINITAS TV.

Cu chipurile luminate, împliniți, cu toții se îndreaptă spre casă. Ulițele satului se umplu de copii, părinți, bunici, iar dacă îi privești simți că vezi o singură familie: familia lui Hristos!

Comentarii Facebook


Știri recente