Slujire arhierească în Parohia Panic din Protopopiatul Zalău

În Duminica Lăsatului sec de brânză, a Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Panic, Protopopiatul Zalău, unde este paroh părintele Călin Maja, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Biserica ortodoxă din sat a fost construită între anii 1955 și 1965 și a fost reparată în perioada

1994-2009. Lucrările au fost sfințite în 2002, la 8 iunie, de Preasfințitul Petroniu, Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, la acea dată.

Satul Panic se află situat la doi kilometri de municipiul Zalău. Localitatea a fost atestată documentar la 1383, sub denumirea de Panyit. La recensământul din 1992 existau 905 locuitori, dintre care 759 de maghiari, 126 de români și 20 de romi. La recensământul populației din anul 2002, satul avea 897 de locuitori.

Fiind puțini la număr, credincioșii ortodocși nu au avut biserică proprie. Slujbele religioase s-au ținut în casele unor credincioși de către preoții din Ortelec sau Zalău. Biserica ortodoxă din sat a fost construită între anii 1955 și 1965, pe terenul donat de groful maghiar Sebes Vasile, în anul 1946.

Biserica s-a zidit prin efortul financiar al credincioșilor, în timpul pastorației preotului Traian Opriș, epitrop fiind Traian Șandor. Credincioșii de aici, puțini la număr, au fost afiliați întâi Parohiei Zalău II (1946-1979), apoi la Hereclean (1979-2009), unde preoții săvârșeau Sfânta Liturghie tot a treia duminică.

Biserica a fost târnosită în 15 iunie 1981 de către episcopul Oradiei, Vasile Coman. Atunci, biserica s-a împrejmuit cu gard, iar în Sfânta Masă s-au așezat moaște, preot fiind Cocian Ștefan.

Biserica, reparată și împodobită

Din 1994 până în 2009, în timpul slujirii preotului Boha Silviu-Ioan, s-au făcut reparații capitale în interiorul și exteriorul bisericii (tencuieli în terasit). S-a reparat și revopsit acoperișul de tablă. Biserica a fost pictată în tehnica frescă de pictorul Martin Ambruș din Zalău. Biserica a fost împodobită cu toate cele necesare: iluminat, candelabre, uși sculptate, geamuri, încălzire centrală pe curent electric, pardoseala acoperită cu mochetă, veșminte, acoperăminte, vase liturgice, cărți. Lucrările au fost sfințite în anul 2002, la 8 iunie, de către Preasfințitul Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, însoțit de un sobor de nouă preoți slujitori. Ulterior, s-a construit o clădire anexă, s-au refăcut diferite reparații la soclul bisericii.

Din 1 iulie 2009, la dorința credincioșilor și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, din filie a Parohiei Hereclean, Panicul devine parohie de sine stătătoare, preot paroh fiind numit pr. Călin Maja. După cuvântul de învățătură, PS Petroniu a împărțit celor prezenți iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente