Slujire Arhierească în Parohia Jebel din Protopopiatul Deta

Preasfințitul Paisie Lugojeanul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ din Parohia Jebel, de pe raza Protopopiatului Deta, informează „Ziarul Lumina”.

Soborul slujitorilor a fost alcătuit din pr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, pr. Florin Groza, parohul bisericii, precum și din preoți și diaconi de la parohiile învecinate.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ion Ciprian Ene, numit pe seama Parohiei Cebza, din cadrul aceluiași protopopiat.

Parohia Jebel cuprinde 708 de familii, cu aproximativ 2.000 de credincioși și are ca slujitor pe pr. Florin Groza. Slujbele religioase sunt oficiate în biserica istorică, ridicată la 1750. Din hrisovul pictat în pronaosul bisericii, aflăm că aceasta a fost târnosită de episcopul George Popovici al Timișoarei, la 19 septembrie 1752, și pictată parțial în tehnica fresco, de renumitul pictor bănățean Nedelcu Popovici.

De-a lungul anilor, la sfântul lăcaș au fost efectuate lucrări de renovare, restaurare și pictură, ce au contribuit la redarea armoniei și frumuseții de altădată. Astfel, prin osârdia părintelui paroh din vremea aceea, pr. Petru Gărău, și a credincioșilor, biserica a fost resfințită de Înalt Preasfințitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, la 14 octombrie 1990. În prezent, credincioșii care vizitează biserica Parohiei Jebel pot admira ‘odoarele de mult preț’ ale acesteia, icoanele împărătești și frescele realizate de marele artist bănățean Nedelcu Popovici, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente