Slujire arhierească în parohia Izvoare, Protopopiatul Piatra Neamț

Credincioșii parohiei Izvoare din Protopopiatul Piatra Neamț, alături de pr. paroh Romeo Leonte, l-au avut în mijlocul lor vineri, 24 august, pe Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a săvârșit Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramurile ‘Izvorul Tămăduirii’ și ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, după cum ne informează Ziarul Lumina. La slujba oficiată la ceas de seară au participat peste 10 preoți, în frunte cu pr. Valentin Tofan, protopopul Protopopiatului Piatra Neamț, și sute de credincioși veniți atât din parohia Izvoare, cât și din împrejurimi.

La finalul sfintei taine săvârșite, a urmat cuvântul de bun-venit al pr. protopop Valentin Tofan, adresat Înalt Preasfințitului Teofan, pentru dragostea arătată prin venirea în parohia Izvoare, și cuvântul pr. paroh Romeo Leonte, care a făcut un scurt istoric al parohiei nemțene și a vorbit despre bucuria credincioșilor pe care-i păstorește, de a-l avea pentru prima dată ca oaspete pe IPS Teofan.

În cuvântul de învățătură adresat de IPS Teofan credincioșilor prezenți, Înalt Preasfinția Sa a vorbit despre rolul Sfântului Maslu, al rugăciunii și al răbdării în suferință, dar și despre grija pe care o poartă Dumnezeu pentru viața fiecăruia. ‘Slujba Sfântului Maslu are nu mai puțin de 14 texte din dumnezeiasca Scriptură, care sunt rostite în fața credincioșilor. Aceste texte dumnezeiești arată rațiunea pentru care se săvârșește slujba Sfântului Maslu, anume vindecarea celor bolnavi trupește, dar și vindecarea celor bolnavi de răutate, de păcat și de necredință, întrucât nu poate exista cineva care să se considere totalmente sănătos. În primul text din Sfânta Scriptură rostit la Taina Sfântului Maslu, Sfântul Apostol Iacob recomandă ca, în suferință fiind, primul lucru pe care trebuie să-l facă omul este să aibă răbdare și rugăciune, fiindcă uneori boala și suferința ajută și îl așază pe om într-o anumită lumină, unde ambițiile, orgoliile și dorințele scad în intensitate, iar smerenia își face loc, dar și pentru că prin suferință răscumpărăm atât păcatele noastre, cât și ale celor ce ne-au născut. Suferința nu este dorită de Dumnezeu pentru viața noastră, dar uneori ea este îngăduită, ca prin ea să nu ne mai punem nădejdea în puterea, în înțelepciunea și în tinerețea noastră, ci în Creatorul nostru. De aceea, sănătoși fiind, să dăm slavă lui Dumnezeu, iar în suferință fiind, să nu deznădăjduim, să nu blestemăm și să nu ne pierdem răbdarea’, a spus IPS Teofan.

La final, în semn de prețuire, pr. paroh i-a dăruit Înalt Preasfințitului Teofan o icoană cu Izvorul Tămăduirii.

Parohia Izvoare, care a funcționat ca filie până în anul 1997, își are începuturile în jurul anului 1912, când cele 40 de familii din această localitate au început demersurile pentru construirea unui lăcaș de cult. Odată cu ridicarea unei noi biserici în satul Ghigoiești, biserica de lemn a acestei parohii a fost dăruită celor din Izvoare, care a crescut ca număr de locuitori odată cu strămutarea localnicilor de pe Valea Muntelui aici. În anul 1970, biserica de lemn a fost refăcută, în parte cu zid, în parte cu lemn, sub coordonarea preotului Gabriel Nicolae, iar în anul 1991, pr. paroh Arcadie Gregorian a refăcut biserica aproape în totalitate, ea fiind resfințită pe 5 octombrie 1995 de către PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În anul 1997, sub păstorirea pr. Dan Ovidiu Cojan, actualmente director al Seminarului Teologic ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Piatra Neamt, parohia Izvoare a devenit de sine stătătoare, ea funcționând până atunci ca filie a parohiei Ciritei. Din luna decembrie a anului 2004, parohia Izvoare este păstorită de pr. Romeo Leonte, sub a cărui supraveghere au fost efectuate lucrări de reparații atât în interiorul, cât și la exteriorul lăcașului de cult și a fost intensificat programul de slujbă și cateheză, prin pelerinaje, tabere de pictură și alte activități duhovnicești.

Comentarii Facebook


Știri recente