Slujire arhierească în Parohia Huta, Protopopiatul Zalău

Preasfințitul Petroniu a săvârșit duminică, 19 decembrie, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Huta, Protopopiatul Zalău, parohie păstorită de pr. Stan Sergiu, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania. Parohia Huta a fost înființată la începutul anului 2008, până atunci filie a Parohiei Bogdana. Lăcașul de închinare, frumos, aranjat și înzestrat cu toate cele necesare cultului, este ca o catedrală în miniatură.

Ideea de a construi un lăcaș de cult aici s-a născut în iarna anului 2007. Familia Crișan Ioan și Ioana, oameni de bună credință, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binecuvântările ce Le-a revărsat asupra lor, au hotărât să zidească această biserică prin cheltuiala proprie. Ideea, care câteva luni mai târziu va prinde viață, a fost împărtășită și familiei Marincaș, care s-a oferit să doneze așezământul unde avea să fie amplasată biserica.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, în 29 aprilie 2008 s-a pus piatra de temelie, la eveniment fiind prezent un număr mare de credincioși din localitate și din împrejurimi. A urmat o perioadă de câteva luni, timp în care s-a oficiat Sfânta Liturghie într-un cort de armată amplasat în grădina familiei Cubinet, slujba fiind oficiată de părintele Nicoară Traian, preot pensionar.

În 24 august 2008, a avut loc sfințirea paraclisului bisericii, terminat în doar trei luni și situat la demisol. Cu această ocazie, Preasfințitul Petroniu l-a hirotonit întru preot pe profesorul Marius Sergiu Stan, primul preot paroh al localității. Nu a fost singura vizită a PS Petroniu, care, în 7 ianuarie 2009, cu ocazia sărbătoririi ocrotitorului sfintei biserici, Sfântul Ioan Botezătorul, a oficiat Sfânta Liturghie chiar în biserică.

Familie dedicată Bisericii

Cu harul și binecuvântarea lui Dumnezeu, la doar câteva luni mai târziu, în 30 august 2009, înconjurat de un sobor de 16 preoți, PS Petroniu a săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramul ‘Sfântul Ioan Botezătorul’. La acest eveniment au asistat peste 600 de credincioși veniți de pe întreaga Vale a Agrijului, oficialități județene și alți invitați de seamă.

Întreg efortul de zidire și înfrumusețare a sfintei biserici a fost realizat de familia ctitor, Ioan și Ioana Crișan, ce a investit suma de aproximativ 400.000 lei. Nu au investit însă doar bani, ci și mult suflet, Ioan Crișan participând cu toată ființa la zidirea bisericii, cărămidă cu cărămidă, iar Ioana Crișan, la înfrumusețarea ei, spre preamărirea lui Dumnezeu. Biserica a fost construită în stil navă, iar pictura a fost realizată în tehnică fresco de pictorul Martin A. Pardoseala a fost placată cu parchet masiv din lemn de brad, s-a realizat sistem de încălzire cu termosuflantă, iconostasul a fost sculptat din lemn de tei, s-a sculptat și un tron arhieresc, iar demisolul funcționează ca paraclis. În exterior, biserica a fost zugrăvită în mineral, acoperișul a fost îmbrăcat în sistemul Tegola, iar în curte funcționează un frumos altar de vară.

Duminică, 19 decembrie, Preasfințitul Petroniu a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Huta, pentru ca, în prag de Crăciun, să ofere puținilor, dar vrednicilor credincioși din Huta și de pe Poic arhierești binecuvântări, precum și cele mai alese urări de pace, sănătate, împliniri și bucurii duhovnicești.

Comentarii Facebook


Știri recente