Slujire arhierească în Parohia Gârliște din Protopopiatul Oravița

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de Preasfințitul Părinte Lukian, Episcopul sârbilor ortodocși din Ungaria și Administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, au sfințit duminică, 20 noiembrie, o troiță aflată la hotarul localității Gârliște, în prezența autorităților locale și a unui impresionant număr de credincioși, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

La finalul slujbei de sfințire, care a avut loc în seara zilei, Preasfințitul Lucian a spus: „Ne bucurăm foarte mult că Dumnezeu a rânduit ca în această seară binecuvântată să sfințim această troiță ridicată la hotarul Parohiei Gârliște. Troiță ridicată de doamna director Liubița Raichici, împreună cu familia domniei sale, în semn de recunoștință pentru toate binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra domniei sale și pentru ca Dumnezeu să ocrotească și să binecuvânteze pe mai departe această comunitate de credincioși pravoslavnici. Îi mulțumim Preasfințitului Părinte Lukian, Episcopul ortodox sârb de Budapesta al sârbilor din Ungaria și Administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, îi mulțumim pentru că în această după-amiază și-a făcut timp să fie împreună cu noi, alături de noi, alături de credincioșii acestei parohii, alături de doamna director Liubița Raichici, pentru ca împreună să-I mulțumim Domnului pentru toate binefacerile, să ne rugăm cu pace Domnului ca să pogoare peste noi și peste această troiță, peste acest semn al Crucii, harul Preasfântului Duh”.

După sfințirea troiței, ierarhul, împreună cu preoții slujitori, cu autoritățile locale, precum și cu credincioșii prezenți au pornit în procesiune spre biserica parohială, unde a sfințit altarul de vară amplasat în curtea bisericii.

În continuare, chiriarhul, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Vecerniei în biserica Parohiei Gârliște, cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’. Totodată, a ținut tuturor celor prezenți un bogat cuvânt de învățătură: ‘Ați împodobit satul întreg cu o sfântă troiță așezată la hotarul acestuia, pe care astăzi am sfințit-o și îi mulțumim doamnei director Liubița Raichici pentru această inițiativă de suflet, punând Sfânta Cruce la hotarul satului, căci Sfânta Cruce este la hotarul vieții fiecăruia dintre noi. Ne asumăm fiecare dintre noi purtarea crucii Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea suntem datori fiecare dintre noi, nu numai să ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, nu numai să purtăm la pieptul nostru Sfânta Cruce, nu numai să amplasăm la intersecții sau la hotarele localităților troițe, ci suntem datori ca să privim la semnul Sfintei Cruci de pe bisericile noastre, din satele și comunitățile noastre, să privim la semnul Sfintei Cruci cu care ne binecuvântează preotul în fiecare slujbă și la fiecare Liturghie, să privim la semnul Sfintei Cruci care se află la pieptul fiecărui creștin, care să ne aducă aminte de patimile, de jertfa, de moartea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru noi și pentru a noastră mântuire’.

La finalul slujbei, Liubița Raichici și Ritea Aldea au primit din partea ierarhului ordinul eparhial ‘Diploma de onoare Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’. De asemenea, credincioșii care s-au implicat în buna desfășurare a vieții bisericești din Parohia Gârliște au primit din partea Preasfințitului Lucian, Întâistătătorul Eparhiei Caranse-beșului, dar și a părintelui paroh Păunel-Martin Juchi, acte de cinstire. Credincioșii au primit din partea chiriarhului iconițe cu ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’.

Comentarii Facebook


Știri recente