Slujire arhierească în Parohia Chendrea, prot. Jibou

Credincioșii parohiei Chendrea din Protopopiatul Jibou au primit duminică, 20 noiembrie 2011, vizita Chiriarhului locului. Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie, în lăcașul de cult cu hramul Buna Vestire, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși, informează episcopiasalajului.ro. De asemenea, la final Preasfinția Sa a săvârșit apoi slujba de sfințire a casei parohiale.

De la 1 martie 2007, slujește ca paroh la Chendrea preacucernicul părinte Dan – Marian Uță. În acești aproape cinci de păstorire, s-au realizat lucrări importante în ceea ce privește lăcașul de cult, dintre care amintim: confecționarea unui iconostas nou, înlocuirea geamurilor și ușilor cu altele pe profil termopan, padimentarea, refacerea instalațiilor electrice și termice și dotarea cu toate cele necesare. De asemenea, s-au realizat și anumite lucrări exterioare la biserică, iar casa parohială s-a renovat în totalitate. Pentru toate aceste realizări, Preasfințitul Petroniu l-a hirotesit pe Preacucernicul Părinte Dan – Marian iconom, cu drept de a burta brâu roșu. De asemenea, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Mina Pletosu pentru schitul Bobota.

În această duminică s-a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul declarării anului 2011 ca an omagial al Tainei Sfântului Botez și al Tainei Sfintei Cununii.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa și-a exprimat mulțumirea de a sluji Sfânta Liturghie în parohia Chendrea, a evidențiat activitatea părintelui paroh și a credincioșilor și i-a îndemnat să înceapă lucrările de pictură, ca în urma lor să se poată face resfințirea bisericii.

La final, Preacucernicul Părinte a adus mulțumiri Preasfinției Sale pentru săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești și pentru distincția acordată.

Satul Chendrea este așezat în partea de sud-est a județului Sălaj, la sud de satul Bălan, de-a lungul văii râului Almaș pe o lungime de circa doi kilometri.

Parohia Chendrea număra, în anul 1773, 150 de suflete și aici exista o biserică de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli” despre care, în „Schița monografică a Sălajului” din 1908, se menționează că ” nu se știe anul când s-a construit…”. La 16 august 1958, într-o duminică, în prezența credincioșilor din Chendrea, Trestia și din celelalte sate din raza comunelor Bălan și Hida, s-a făcut sfințirea noii bisericii din Chendrea, de către Î.P.S. Teofil Herineanul, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, la rugămintea P.S. Valerian Zaharia, Episcopul Oradiei, care nu a putut veni deoarece era bolnav. Prin sfințire, biserica din Chendrea a primit ca hram „Buna Vestire”.

Comentarii Facebook


Știri recente