Slujire arhierească în Catedrala Episcopală din Giurgiu

În Duminica a XXI-a după Rusalii, astăzi, 16 octombrie 2011, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului’ și „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Giurgiu, informează site-ul episcopiagiurgiului.ro.

În cuvântul de învățătură, rostit credincioșilor prezenți, Preasfințitul Părinte Ambrozie a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată Pilda Semănătorului, arătând importanța dogmatică a acesteia și faptul că ea constituie un fel de preludiu la toate celelalte pilde rostite de Mântuitorul Hristos. Aceasta analizează sistematic modul în care cel chemat se preface în fiu al Împărăției și, în același timp, primejdiile care îl pândesc și tind să-l abată de la menirea sa. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre contribuția deosebită a Sfinților Părinți participanți la Sinodul VII Ecumenic de la Niceea din anul 787, privind cinstirea icoanelor și stabilirea terminologiei necesare înțelegerii adecvate a actului de închinare.

La final, i-a îndemnat pe cei prezenți să venereze sfintele icoane, având la bază și mărturia Sf. Ioan Damaschin care spune: „Cu privire la învinovățirea de idolatrie: icoanele nu sunt idoli, ci simboluri astfel că, atunci când cineva venerează o icoană, nu se face vinovat de idolatrie. El nu adoră simbolul, ci doar îl venerează. O astfel de închinare nu e adresată lemnului sau culorii sau pietrei, ci persoanei zugrăvite. Astfel, este arătată o oarecare cinstire lucrurilor materiale, dar adorare Îi datorăm lui Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente