Slujire arhierească în biserica Schitului Strâmbu – Găiseni, Protopopiatul Bolintin

În Duminica a VI-a după Rusalii, astăzi, 24 iulie, numeroșii credincioși prezenți în biserica Schitului Strâmbu – Găiseni din Protopopiatul Bolintin, au avut bucuria duhovnicească de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, informează episcopiagiurgiului.ro. Cu acest prilej, Preasfințitul Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în istorica biserică a schitului.

Tot astăzi, Preasfinția Părinte Ambrozie a ridicat la rangul de protosinghel pe preotul slujitor al Schitului, Matei Nicolae, căruia i-a dăruit o icoană cu chipul Sfântului Apostol Matei, și a hirotesit duhovnic pe părintele Velicu Valentin, acestuia dăruindu-i un set de veșminte.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre minunea vindecării slăbănogului din Capernaum. Lipsit de forțele fizice, acesta a fost purtat de prietenii săi până la Mântuitorul Hristos care, văzând credința acestora, redă paraliticului sănătatea și iertarea păcatelor, semn că slăbiciunea era o urmare a păcatelor săvârșite. De asemenea, Preasfinția Sa a mai arătat faptul că boala, suferința umană, îndeosebi sub această stare a necredinței, a despărțirii de Dumnezeu, din care vine neputința și moartea, e în legătură cu păcatul. Păcatul reprezintă călcarea poruncii lui Dumnezeu, el fiind legat numai de creatura rațională și constă, în esență, în ruperea și înstrăinarea spirituală de Dumnezeu și de comuniunea cu El. Totodată, Preasfințitul Părinte Ambrozie a evidențiat și credința puternică a celor patru prieteni ai slăbănogului care, prin credința lor, au dobândit vindecarea sufletească și trupească a prietenului lor. Credința, a mai adăugat Preasfinția Sa, este răspunsul nostru la chemarea lui Dumnezeu și la oferirea harului Său.

Totodată, Preasfinția Sa a vorbit și despre frumusețea prieteniei punând la inimă celor prezenți cuvintele marelui ierarh al Constantinopolului, Sfântul Ioan Gură de Aur care spunea: „De la un prieten adevărat, efectiv se primește har, căci prietenia adevărată poate fi întreținută numai de harul Duhului Sfânt”.

La final, maica stareță Moldoveanu Cecilia a primit din partea ierarhului Sfânta Scriptura, Ediția jubiliară a Sfântului Sinod, maicile viețuitoare, icoane cu Maica Domnului, iar credincioșii prezenți, ultimul număr al revistei eparhiale și cărți de rugăciuni.

Schitul Strâmbu-Găiseni din Protopopiatul Bolintin, care în anul 2010 a împlinit cinci secole de existență, a fost înființat în secolul al XVI-lea, fiind ctitorie a unuia dintre cei mai importanți dregători ai lui Neagoe Basarab, Vornicul Drăghici Vintilescu din Florești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…