Slujire arhierească în Biserica Parohiei „Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul” din Caransebeș

În ziua praznicului „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica monument istoric cu hramul „Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul” din Caransebeș, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire a ierarhilor înmormântați în biserică și în cimitirul parohial și a tuturor celor ce au slujit cu devotament și credință Biserica și Neamul, informează episcopiacaransebesului.ro. În biserica monument istoric este înmormântat pe solee, primul episcop ortodox român al Caransebeșului, Ioan Popasu, iar în pronaos episcopul Emilian Birdaș, care în anul 1994 a restaurat Episcopia Caransebeșului, desființată în mod abuziv de către regimul comunist în anul 1949. De asemenea în cimitir sunt înmormântați episcopul Nicolae Popeea și arhiereul Filaret Musta alături de protopopi, profesori ai academiei teologice din Caransebeș și personalități de seamă ale Banatului.

La momentul cuvenit, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a tâlcuit semnificația praznicului, iar la final a împărțit anafura și iconițe tuturor credincioșilor prezenți.

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” ridicată între anii 1770-1780, așezată în cimitirul istoric din Caransebeș în care își duc somnul de veci, ierarhi caransebeșeni, preoți și numeroase personalități de frunte ale Banatului, a fost sfințită la 11 mai 1781, de către episcopul Vichentie Popoviciu al Caransebeșului și Vârșețului.

Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, păstorită de părintele iconom-stavrofor Gabriel Gozman, ajutat de părintele Nicolae Nuță, dezvoltă de asemenea proiecte sociale și activități cu tineretul prin centrul social „Arhiereu Filaret Musta” în cadrul căruia există o cantină socială, unde servesc masa copii proveniți din familii nevoiașe iar la un număr de 15 bătrâni se oferă mâncare la domiciliu. Părintele paroh Gabriel, alături de consiliul parohial doresc ca pe viitor să dezvolte un centru after-school pentru copii parohiei cu posibilități reduse, unde ei vor primi o masă caldă și vor fi ajutați la lecții.

Comentarii Facebook


Știri recente