Slujire arhierească, binecuvântare și prăznuirea ocrotitorului la parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș

La prăznuirea Sf. Proroc și Botezător Ioan, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a săvârșit Sf. Liturghie arhierească și a sfințit icoanele mozaic care împodobesc exteriorul bisericii parohiei „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș.

Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș, este a doua biserică ortodoxă, ca vechime, din Caransebeș, după vechea catedrală episcopală a municipiului. Credincioșii au socotit și folosit în toată vremea această biserică pentru depunerea celor adormiți, întrucât în jurul acesteia se află cimitirul istoric al caransebeșenilor. Dacă în vremurile trecute, aceasta era utilitatea acestui edificiu religios, odată cu reînființarea Episcopiei de Caransebeș, ierarhii, preoții și credincioșii au deschis porțile acesteia, înființând în jurul ei o comunitate parohială.

Având în vedere că până la această vreme nu a avut o administrație, odată cu înființarea parohiei, preoții parohi și consiliu parohial au început demersurile pentru definitivarea documentației în vederea obținerii aprobărilor necesare pentru a demara lucrările de renovare, cunoscut fiind faptul că această biserică este monument istoric. Odată cu definitivarea documentației, la sfârșitul anului 2007, la inițiativa Preasfințitului Părinte Episcop Lucian și cu implicarea directă a Centrului Eparhial, dimpreună cu preotul și credincioșii parohiei, s-au demarat lucrările de renovare, care au culminat cu binecuvântarea exteriorului biseicii în luna aprilie a anului 2008. Cu toate acestea, la ora actuală se pregătește documentația în vederea restaurării picturii care împodobește sfântul altar, pictură de o valoare istorică și culturală deosebită, precum și documentația pictării naosului și pronaosului, părți din sfânta biserică, care nu au fost pictate niciodată.

Pe lângă activitatea misionar pastorală și administrativă parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș este implicată și într-o amplă activitate social-filantropică

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la inițiativa Părintelui Gabriel Gozman, parohul bisericii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș, a luat ființa în anul 2008 centrul Social Filantropic „Arhiereu Filaret Musta” din Caransebeș.

Acest Centru s-a concretizat prin colaborarea parohiei „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș cu inimoasa familie Neagoe Petru și Elena. Centrul social este format din două partiții: partea social filantropică care cuprinde spații și sală de mese pentru activitățile sociale și a doua parte separată unde s-a amenajat o casă mortuară la standardele europene, singura casă mortuară de acest gen din județ.

Activitățile sociale ce se desfășoară în acest centru filantropic sunt: cantină socială pentru credincioșii nevoiași ai parohiei, școală duminicală pentru copii și un centru de întâlnire pentru bătrânii parohiei, care sunt singuri și nu are cine să-i cerceteze. Toate aceste activități sunt gestionate de parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș, prin coordonarea părintelui paroh Gabriel Gozman și cu participarea personalului calificat în acest sens. Pe lângă aceste proiecte sociale, în cursul anului 2009 la acest centru s-au mai demarat și alte proiecte sociale care vin în sprijinul bătrânilor neputincioși, care sunt imobilizați la pat. Dintre aceste amintim „Masa pe roți pentru bătrânii noștri” care constă în asigurarea unei hrane calde zilnic la domiciliul unui număr de 25 de bătrâni, precum și programul „În ajutorul neputinței bătrânilor noștri” care constă în spălarea rufelor a 20 de bătrâni care sunt imobilizați.

Împlinind această activitate, atât administrativă-gospodărească prin înfrumusețarea și întreținerea bisericii monument istoric „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” (necropola episcopilor de Caransebeș) și a mormintelor personalităților bănățene, dar și prin dezvoltarea activităților social-filantropice, această parohie, care și-a sărbătorit ocrotitorul, își desăvârșește atât misiunea spiritual-duhovnicească, cât și rolul în societatea caransebeșană.

Comentarii Facebook


Știri recente