Slujbele Săptămânii Mari la catedrala episcopală din Arad

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei a oficiat joi, 16 aprilie a.c., Denia celor douăsprezece Evanghelii la Catedrala episcopală Sf. Treime din Arad, alături de soborul preoților și diaconilor, în prezența unui număr mare de credincioși. Slujirea Preasfinției Sale pentru prima dată în noua Catedrală, a slujbei ce face pomenirea Pătimirilor Mântuitorului Hristos, a dăruit un fior aparte în sufletele celor prezenți. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Timotei a menționat unitatea citirilor biblice din seara zilei de joi pentru înțelegerea cât mai completă a tot ceea ce Hristos a suferit pentru mântuirea oamenilor, subliniind importanța numărului 12 în viața creștinilor, pe temeiul celor 12 patriarhi ai Vechiului Testament, a celor 12 Apostoli și a celor 12 momente importante din Pătimirile Mântuitorului. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți la priveghere și călătorie împreună cu Hristos în zilele de post rămase pentru întâmpinarea cu vrednicie a Praznicului Învierii.

Vineri, Preasfinția Sa a săvârșit Vecernia cu punerea în Mormânt a Mântuitorului, iar la ceas de seară – slujba Prohodului Domnului. Mulțimea de credincioși prezentă a primit cuvânt de învățătură din partea Chiriarhului despre cuvântul Crucii ca putere a lui Dumnezeu și purtare a ei de către fiecare credincios. Preasfinția Sa a mai spus, cu referire la Slujba Prohodului, că aceasta, prin împărțirea în cele trei stări, ne duce cu gândul la slujirea și dragostea lui Dumnezeu pe care le are pentru om, prin Întruparea, Viața și Jertfa Mântuitorului (Starea I), la răspunsul pe care omul trebuie să-l dea dragostei divine (Starea a II-a) și la împreuna laudă pe care cerul și pământul, îngerii și oamenii o aduc lui Dumnezeu (Starea a III-a). Pregătirea fiecărui credincios pentru Praznicul Învierii trebuie să cuprindă gândul că suferința a născut bucurie, că doar prin Cruce Hristos a putut rezidi din nou pe om, astfel că fiecare dator este să-și aducă partea sa de jertfă, de pregătire, de priveghere, de rugăciune și post pentru despătimire și mântuire.

Sursa: Biroul de Presă al Episcopiei Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei

Comentarii Facebook


Știri recente

Acatistierul Sfinţilor Români (vol. I)

Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă (IBMO) a publicat volumul I, lunile septembrie-februarie, al Acatistierului Sfinţilor Români.  În Cuvântul înainte, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat că „folosul duhovnicesc al citirii Acatistelor este foarte…